Odprta Kuhinja

Prebrancu podobna jed, ki vas bo navdušila

Fotografija: peredniankina/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Globoko aromo bo jedi dodal ožgan por, vse skupaj pa bomo na koncu seveda hrustljavo zapekli.


Prebranec je ena bolj priljubljenih prilog, ki se odlično poda k najrazličnejšim vrstam mesa z žara. Poletna sezona zato kar kliče po njegovi pripravi: tradicionalen recept je precej preprost, saj vključuje malo sestavin, tokrat pa ga bomo malce spremenili po zgledu kuharice, ki ustvarja na profilu Georgie Eats. Za sestavine ne bomo odšteli veliko denarja, jed pa bo tako kot prebranec kremasta in z zapečeno skorjico, seveda.

Za močan okus bomo v litoželezno ponev, ki jo bomo uporabili zato, da bo lahko po pripravi na štedilniku romala še v pečico, dodali ožgan por. S predpripravo bomo iz njega izvabili globoko aromo, ki bo v kombinaciji z ostalimi sestavinami delovala naravnost božansko.
Priporočamo tudi: Tako boste pripravili odličen prebranec




  • 4 veliki pori

  • oljčno olje

  • 2 žlici moke

  • 4 zdrobljeni stroki česna

  • 300 ml ovsenega mleka

  • 100 ml belega vina

  • 1 vejica rožmarina

  • 2 žlici kvasnih kosmičev

  • 800 g belega fižola (canellini)

  • sol in poper

  • Priprava


    1. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

    2. Poru odrežite temno zeleni vrh in ga shranite za prihodnjič. Svetlo zelene dele položite na pekač in jih v pečici pecite 35 do 40 minut, dokler na zunaj ne dobijo rjave barve.

    3. V ponvi na zmernem ognju segrejte 2 žlici oljčnega olja. Ko se segreje, dodajte moko in česen ter močno mešajte, da nastane gosta pasta. Mešajte kakšno minuto.

    4. Po malem dodajajte ovseno mleko in nenehno mešajte, dokler zmes ne postane gladka. Dodajte belo vino in vejico rožmarina, nato pa omako rahlo zavrite. Med pogostim mešanjem kuhajte 5 do 6 minut, da se ta nekakšen rastlinski bešamel zgosti in dobi svetleč videz. Odstranite rožmarin, vmešajte kvasne kosmiče in začinite s soljo in poprom.

    5. Stebla pora po dolgem prerežite in z žlico izdolbite mehko pečeno notranjost. Sesekljajte jo in dodajte v omako skupaj z odcejenim fižolom. Vse skupaj dobro premešajte, da se okusi povežejo, nato pa ognjevarno ponev prestavite v pečico za 15 do 20 minut, da se zgornji del zlato zapeče.
    Preberite še: Testo za pico po receptu Grega Yurkovicha iz ljubljanske Pop’s Pizze

    Fotografija: peredniankina/Getty Images
    Datum Objave: 23.5.2023 ob 08:05

    Več iz te teme:

    Naročite se na e-novice: