Odprta Kuhinja
  • Recepti▾
    • Kaj skuhati

      • Video
      • Hitro in preprosto
      • Testenine
      • Rižota
      • Solate
      • Brezmesne jedi
    • Po priložnosti

      • Piknik
      • Valentinovo
      • Pust
      • Božič in novo leto
      • Velika noč
      • Zabava
      • Noč čarovnic
      • Brunch
      • Martinovo
      • Rojstni dan
    • Obrok

      • Kosilo
      • Večerja
      • Prigrizek
      • Malica
      • Zajtrk
    • Tip jedi

      • Pijača
      • Pečenka
      • Priloga
      • Glavna jed
      • Kruh
      • Mesne jedi
      • Morska hrana
      • Testenine
      • Zrezki
      • Sladice
      • Domači pripravki
      • Rižota
      • Sladoled
      • Solate
      • Omaka
      • Juhe in enolončnice
      • Predjedi
      • Zelenjavne jedi
    • Sestavine

      • Stročnice
      • Rdeče zelje
      • Mleko
      • Ajdova kaša
      • Vlečeno testo
      • Leča
      • Piščanec
      • Ribe in morski sadeži
      • Listnato testo
      • Svinjina
      • Jajca
      • Kislo zelje
      • Jogurt
      • Krompir
      • Testenine
      • Žita
      • Riž
      • Skuta
      • Govedina
    • Dieta

      • Vegi
      • FIT
      • Brez glutena
      • Veganstvo
    • Kuhinja

      • Mehiška kuhinja
      • Balkanska kuhinja
      • Grška kuhinja
      • Slovenska kuhinja
      • Italijanska kuhinja
      • Azijska kuhinja
    • Brez ostankov
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice

Preliv iz oreščkov in divjih semen

Odpri galerijo
A+   A-
Tako pripravljeno maso lahko uporabimo kot namaz, zelenjavno prilogo, jaz pa sem jo uporabila kot polnilo za zvitke iz hrenovih listov. Za recept lahko uporabite katerokoli dresen. Sama sem nabrala breskovo, ki ima rdeče obarvane plodove. Pri nas raste okoli 13 vrst in vse so užitne. Navadno rastejo v strnjenih grmičkih in so zato priročne za nabiranje.


Sestavine


- 200 g indijskih ali kakšnih drugih oreščkov
- nekaj rozin
- 2 stroka česna
- začimbe: muškatni orešček, kumina, kurkuma, sol in poper
semena, ki jih naberete: trenutno so v izobilju dostopna
semena bele metlike in koprive

Priprava


1. V naravi naberemo semena divjih rastlin.

2. Indijske oreščke za eno uro namočimo v toliko vode, da so popolnoma prekriti.

3. Vse sestavine zmeljemo v blenderju, da dobimo gost preliv. (Oreščki in divja semena se po teksturi lepo dopolnjujejo.)

4. Preliv postrežemo s širokimi rezanci, ki jim lahko dodamo tudi nekaj bučnih rezancev.
Namig: Ni nujno, da so semena, ki jih nabiramo, popolnoma razvita, lahko so še na stopnji cvetov, razvijajoči se plodovi ali mlada semena. Če bi si jih radi shranili za zimo, je najbolje, da naberemo kar cele rastline, jih posušimo, nato pa otresemo v vrečo ali presejemo skozi grobo cedilo.

Preberite še: Kruhki z mocarelo

Datum Objave: 6.9.2019 ob 12:09

Več iz te teme:

brezmesne jedioreščkisemena

Naročite se na e-novice:

K
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.
ZADNJE
  • Give Me the Vitamins: blogerki, ki sta Rotterdam zamenjali za Kozjansko
  • Zelenjavni zavitki v riževem papirju (narejeno v 15 minutah in brez kuhanja)
  • Cezarjeva solata s testeninami: perfektna za hitro kosilo, za na pot ali v službo
  • Nasveti baristke: pravila, ki jih upoštevamo pri kuhanju kave
  • Jogurtova panakota: enostavna, lahkotna in osvežilna sladica za poletje (VIDEO)
  • Ekologi brez meja priskočili na pomoč slovenskim restavracijam
Več >>
NAJBOLJ BRANI ČLANKI
  • Cezarjeva solata s testeninami: perfektna za hitro kosilo, za na pot ali v službo
  • Jogurtova panakota: enostavna, lahkotna in osvežilna sladica za poletje (VIDEO)
  • Tedenski jedilnik: res dobre ideje, kako v petih sestavinah poiskati navdih za cel teden
  • Božanski češnjev zavitek s skuto in odgovor na vprašanje, zakaj nam tako rad poči
Tiskana izdaja
Prva stran tiskane izdaje
Odprta Kuhinja logo
  • Recepti
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice
Vse pravice pridržane © 2018 - 2025 Odprta kuhinja.
POGOJI UPORABE|OGLAŠEVANJE|PIŠKOTKI|KONTAKT|POLITIKA VARSTVA ZASEBNOSTI

Odprta Kuhinja
Recepti

Kaj skuhati

VideoHitro in preprostoTestenineRižotaSolateBrezmesne jedi

Po priložnosti

PiknikValentinovoPustBožič in novo letoVelika nočZabavaNoč čarovnicBrunchMartinovoRojstni dan

Obrok

KosiloVečerjaPrigrizekMalicaZajtrk

Tip jedi

PijačaPečenkaPrilogaGlavna jedKruhMesne jediMorska hranaTestenineZrezkiSladiceDomači pripravkiRižotaSladoledSolateOmakaJuhe in enolončnicePredjediZelenjavne jedi

Sestavine

StročniceRdeče zeljeMlekoAjdova kašaVlečeno testoLečaPiščanecRibe in morski sadežiListnato testoSvinjinaJajcaKislo zeljeJogurtKrompirTestenineŽitaRižSkutaGovedina

Dieta

VegiFITBrez glutenaVeganstvo

Kuhinja

Mehiška kuhinjaBalkanska kuhinjaGrška kuhinjaSlovenska kuhinjaItalijanska kuhinjaAzijska kuhinja
Brez ostankov
Triki in namigi
Brbotanje
Izleti in dogodki
Video
Studio OK
Kuharske delavnice

Copyright ©2025 Odprta kuhinja, Vse pravice pridržane.