Odprta Kuhinja

Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Takšni, da bi jih pohvalili tudi kuharski mojstri. Njihova posebnost je v pripravi krompirja.


Hiter življenjski tempo nam je v navado položil bližnjice, da vse opravimo hitro in učinkovito, včasih, sploh v kulinariki, pa nas krajša pot oddalji od bistva, to je pravega okusa in teksture. Tako je tudi pri njokih, teh fantastičnih krompirjevih blazinicah, ki se tako lepo ujamejo v najrazličnejše omake ter nam ponujajo uteho v hladnejših dneh. A pogosto se zgodi, da doma pripravljeni niso niti senca tistim iz dobrih italijanskih restavracij: polne grudic in zbite lovimo po krožniku.

Izbira krompirja

Seveda se vse začne pri izbiri sorte krompirja, priporoča se škrobnat, recimo désirée, najbolje pa je tudi, da je krompir star, saj je že izgubil nekaj vlage, ki je so­vražnica dobrih njokov, zato moramo tudi to glavno sestavino skuhati tako, da ne bo v stiku z vodo.

Peka v pečici in na soli

Pozabite torej na lupljenje in rezanje na majhne kocke, ki se bodo v kropu razkuhale v nekaj minutah – takšni njoki bodo najslabši. Če že želite krompir skuhati v vodi, ga ne smete olupiti: preprosto ga očistite, položite v večji lonec, prelijte z mrzlo vodo, solite, pokrijte in postavite na ogenj. Po 40 minutah z zobotrebcem ali vilicami preverite, ali je nared. To vam je najverjetneje popolnoma znana možnost priprave krompirja za njoke.
A imamo še boljšo – v pečici. Zakaj? S peko zadržimo okus v notranjosti oziroma ga celo okrepimo. Ko bomo krompir zmečkali, ne bo voden ali lepljiv, temveč puhast in manj grudast. Dodatno bo k temu pripomogla tudi sol, ki bo iz gomoljev izvlekla vso odvečno tekočino.

Domači krompirjevi njoki so vedno najboljši!
Domači krompirjevi njoki so vedno najboljši!

Zapomnite si torej: ker krompir ne bo v stiku z vodo, bo bolj suh, vam pa za testo ne bo treba uporabiti veliko moke. Njoki bodo tako veliko bolj rahli.

Krompirjevi njoki


  • 1 kg krompirja

  • groba morska sol za posteljico v pekaču

  • 2 rumenjaka

  • 50 g parmezana

  • 150 g moke tip 500

  • 150 g ostre moke

Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. V pekač natrosimo sol, tako da naredimo posteljico, ki bo posrkala nekaj vlage.

3. Krompir nekajkrat prebodemo, položimo na sol in prekrijemo z aluminijasto folijo, ki jo naluknjamo. Pečemo približno uro. Nared je takrat, ko ga brez težav prebodemo z nožem.

4. Krompir olupimo in pretlačimo.

5. Ko je mlačen, dodamo parmezan in rumenjaka ter premešamo, nato dodajamo moko in nežno prelagamo testo, da se začne sprijemati v kepo.

6. Takoj ga razrežemo na kose, te na trakove in te še na majhne njoke. Koščke lahko še oblikujemo. Kako to preprosto naredimo z vilicami, si oglejte v tokratnem videovodniku zgoraj.

7. Skuhamo v kropu in ponudimo z najljubšo omako.

Namig: Njoke lahko zamrznemo: najprej na pladnju, da se ne sprimejo skupaj, nato pa zamrznjene predenemo v vrečko in pospravimo nazaj v zamrzovalnik.

Priporočamo še: Francoska jabolčna torta


Fotografije in video: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Zakaj imeti ribo za hišnega ljubljenčka

Datum Objave: 3.10.2023 ob 08:10

Več iz te teme:

videokrompirprilogakrompirjevi njoki

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.