Odprta Kuhinja

Preprost ajdov kolač za vsak dan

Odpri galerijo
A+   A-
Odlično se poda h kavi ali k čaju, lahko pa ga še izboljšamo s sadnim kompotom, marmelado in čokolado. V okroglem pekaču bo prav lična tortica.


Liljana in Igor Cirar nam uvodoma pojasnita, da po zdaj znanih podatkih korenine družinske kmetije pr' Boltjan segajo v leto 1791: »Kmetija je dobila ime po vasi Boltija, v kateri leži le streljaj stran od geometričnega središča Slovenije. Naši predniki so se ukvarjali predvsem z govedorejo ter žagarstvom.« Nato sta naša sogovornika pred leti, bolj kot ne za šalo, na enem kosu zemlje ročno posejala ajdo in proso: »Pridelek nama je bogato uspel, zato sva ga lahko ponudila tudi prijateljem in znancem, ti pa so naju nagovorili, naj začneva obiskovati lokalno tržnico.«

Tako se je začelo, in zato sta zakonca Cirar govedorejo sčasoma povsem opustila, travnike so zamenjala polja, na katerih zdaj pridelujeta osem vrst žita. Poleg tega s kmetije pr' Boltjan prihajajo piškoti in polnozrnate testenine. Liljana dela na kmetiji in hodi v službo, saj je vzgojiteljica predšolskih otrok, zato ji za kuhanje ne ostane veliko časa. Ko kuha, pa rada uporabi domače izdelke, tudi ajdovo moko, ki je glavna sestavina današnjega imenitnega kolača.

Lilijana in Igor Cirar s kmetije pr' Boltjan, kjer se prideluje kar osem vrst žita
Lilijana in Igor Cirar s kmetije pr' Boltjan, kjer se prideluje kar osem vrst žita


Morda še to: mi smo ga po receptu družine Cirar pripravili v manjšem okroglem pekaču, zato smo razpolovili sestavine, zapisane spodaj. Po vrhu smo dodali nekaj žlic marmelade in vse skupaj prelili z raztopljeno čokolado, v katero smo vmešali nekaj žlic sončničnega olja. Imenitno!

Ajdov kolač


Za pekač 35 x 25 cm.

  • 250 g ajdove moke

  • 250 g sladkorja

  • 250 g masla (sobne temperature)

  • 250 ml mleka

  • 5 jajc

  • 1 vaniljev sladkor

  • 1 pecilni prašek

  • Za pekač: kos papirja za peko (ali košček masla in malo ajdove moke)


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinja Celzija.

2. Rumenjake ločimo od beljaka. Beljake stepamo toliko časa, da se obarvajo belo, nato pa med stepanjem postopoma, eno žlico za drugo, začnemo dodajati sladkor, tudi vaniljevega. Stepamo toliko časa, da nastane čvrst sneg.

3. V drugi skledi zmešamo jajca z maslom, ki mora biti ogreto na sobno temperaturo in razrezano na manjše kose. Nato prilijemo mleko in v skledo vsujemo še ajdovo moko, pomešano s pecilnim praškom. Dobro premešamo, da dobimo povsem gladko zmes. V to zmes postopoma dodajamo čvrst sneg. Previdno pomešamo, in ko je enotna, dodamo še nekaj žlic snega. Ponavljamo, da umešamo ves sneg.

4. Zatem zmes enakomerno porazdelimo po pekaču, velikem 35 krat 25 centimetrov, obloženem s papirjem za peko.

5. Pečemo približno 35 minut (preverimo z noževo konico).
Kuharja tedna še dodata: »Po želji lahko biskvit, ko se ohladi, prerežemo na pol, da dobimo dva oblata. Spodnji del dobro navlažimo z višnjevim kompotom in obložimo z izkoščičenimi višnjami. Nanj položimo drug oblat, ki ga ravno tako dobro navlažimo z kompotom. Na sopari stopimo 200 g jedilne čokolade in z njo prelijemo biskvit. Narežemo na po želji velike kose in damo na hladno, da se čokolada strdi.«

ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Tako zamrznemo beljake, ki nam ostanejo od krofov

Fotografija: Špela Ankele in osebni arhiv družine Cirar.
Datum Objave: 16.2.2022 ob 07:02

Več iz te teme:

čokoladaajdaajdov kolač

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.