Tako zamrznemo beljake, ki nam ostanejo od krofov

Prihaja pust in cvrtje krofov je že v polnem teku. Kam pa z beljaki, ki nam pri tem ostajajo?

Sezona krofov, mišk, flancatov in podobnih pustnih dobrot je odprta, kar pomeni, da iz marsikatere hiše že diši po cvrtju. Množi pa se tudi število neporabljenih beljakov, ki jih recepti za pripravo ocvrtih sladic večinoma ne vsebujejo. Kam z njimi? Imamo kar nekaj receptov, v katerih jih lahko unovčite, v soboto pa prihaja tudi nova nedeljska sladica, tokrat raffaello ledeni veter z jagodami.

Škoda bi bilo, da tako dragocen vir beljakovin zavržemo, verjamemo pa tudi, da je veliko število beljakov v kratkem času sila težko spraviti v promet. Zato priporočamo, da jih shranite za kdaj drugič. V hladilniku seveda ne bodo držali dolgo, zato danes svetujemo, kako jih zamrzniti.

Morda v zamrzovanje jajc niste čisto prepričani, a presenečeni boste, kako preprosto je prav na tak način pospraviti odvečne beljake. Ko jih ločite od rumenjakov, jih čim prej shranite v zamrzovalno skrinjo. To pa lahko storite na več načinov. Pomembno je, da jih shranite brez dodatkov, torej se izognete dodajanju sladkorja, soli ali celo kisa.

Priporočamo: Beljakov čips, posladek, vreden greha

Tudi zamrznjene beljake lahko brez težav stepemo

Nam se nadvse priročno zdi shranjevanje v modelčke za ledene kocke, saj bodo beljaki tako vedno na voljo porcijsko. Tudi v model za mafine jih lahko vlijete, če ga nimate pri roki, pa se bodo odlično odrezali prazni jogurtovi lončki. Da takšni ali drugačni kalupi ne bodo zavzemali preveč prostora v zamrzovalniku, beljake, ko bodo zamrznili, stresite iz njih ter jih preložite v vrečke za zamrzovanje. Priročno si je tudi zapisati, koliko beljakov vsebuje jogurtov lonček, koliko pekač za mafine ali koliko kock potrebujete za en beljak.

V zamrzovalniku lahko počakajo do šest mesecev. Ko jih boste potrebovali, jih preprosto odmrznite in uporabite, kot bi uporabili sveže. Presenečeni boste, ko pri stepanju razlike sploh ne bo mogoče opaziti! Seveda pa bodite pri odmrzovanju previdni. Še vedno je namreč govora o surovih jajcih. Porcije čez noč odtalite v hladilniku, nato pa jih 30 minut pred uporabo prestavite na pult, da se segrejejo na sobno temperaturo.

Preberite še: Zamrzovanje krofov: da ali ne

Fotografija: Gingagi/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana