Odprta Kuhinja

Preprost kolač z jabolki

Odpri galerijo
A+   A-
Recept za ta jabolčni kolač je tako preprost, da je primeren za vse, tudi tiste, ki niso preveč vešči peke. Predvsem pa je njegova prednost ta, da je sestavljen iz sestavin, ki jih imamo skoraj vedno pri roki.


Sestavine


Za model premera 23 cm.

  • 8 srednje velikih jabolk

  • sok 2 limon (ter lupina 1 limone)

  • žlička cimeta

  • 2 celi jajci in 2 beljaka

  • 90 g sladkorja (žlico prihranimo za posip)

  • 130 g navadne gladke moke

  • žlička pecilnega praška, ščep soli

  • žlička tekoče vanilje

  • 100 ml sladke smetane (lahko tudi mleko)


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Pripravimo model: dno obložimo s papirjem za peko, obod pa premažemo z maslom in rahlo posujemo s sladkorjem.

3. Pripravimo jabolka: 4 olupimo in jih narežemo na majhne kocke, premešamo s sokom ene limone in dodamo cimet. Preostala (ni jih treba olupiti) narežemo na približno 3 mm debele krhlje in jih premešamo s sokom druge limone.

4. Z mešalnikom jajci dobro stepemo s sladkorjem (približno 8 minut), da dobimo svetlo kremo, ki ji nato postopoma dodajamo moko, premešano s pecilnim praškom in soljo. Na koncu primešamo še vaniljo in sladko smetano.

5. Iz dodatnih beljakov stepemo čvrst sneg in ga nežno primešamo v zmes ter dodamo na kocke narezana jabolka.

6. Testo vlijemo v model; po vrhu v obliki vrtnice naložimo rezine jabolk, ki jih na koncu posujemo še z žličko sladkorja.

7. Pečemo približno 50 minut. Notranjost biskvita je prepečena, ko je lesena palčka, s katero prebodemo biskvit, suha, ko jo izvlečemo.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Pečen kolač vzamemo iz pečice in ga pustimo v modelu še približno 10 minut, nato obod previdno odstranimo. Serviramo lahko še mlačnega ali ohlajenega. Posujemo ga s sladkorjem v prahu, lahko pa postrežemo tudi z žlico stepene sladke smetane.

Recept in fotografije: Jasmina Pirnar Krope/Yaska.si
Datum Objave: 15.10.2021 ob 10:10

Več iz te teme:

kolačjabolkajabolčni kolač

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja