Preprosta jabolčna pita s sezamom

Popoln okus jeseni. Zraven prijata skodelica toplega čaja in gugalnik. Da, že, kljub kakšnemu sončnemu dnevu tu in tam.

Sestavine

– 200 g moke (150 g navadne in 50 g pirine)
– 110 g masla
– ščep soli, 1/2 žličke cimeta
– približno 3 žlice vode

Nadev
– 2 žlici sezama
– 2 jabolki
– sok 1/2 limone
– 2 žlici sladkorja, žlička ruma

Priprava

1. Zmešamo moko, maslo, sol in cimet. Dodajamo vodo in na hitro zgnetemo testo. Pazimo, da ga ne obdelamo preveč. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo v hladilnik za pol ure.

2. Sezam prepražimo v ponvici, da rahlo zadiši, nato postavimo na stran.

3. Jabolki olupimo in narežemo na podolgovate koščke. Zmešamo jih z limonovim sokom, sladkorjem, rumom in polovico prepraženega sezama. Pustimo, da zmes stoji dobre četrt ure.

4. Medtem zvaljamo testo v obliki kroga. Pri strani pustimo 1,5 cm roba, po sredini pa naložimo jabolka (če ostane na dnu mariniranih jabolk kaj soka, ga polijemo čeznje), posujemo še z žlico sladkorja in preostalo polovico sezamovih semen. Robove testa zavihamo navznoter, proti sredini. Po želji po robu potresemo še malo grobega sladkorja in sezama.

5. Pečemo na 175 stopinjah približno 35 minut.

Preberite tudi: Koraki do popolne pite

Recept in fotografija: Ana Bulat

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed