Odprta Kuhinja

Preprosti praznični piškotki

Close up of mixed Christmas cookies as background
Odpri galerijo
A+   A-
Preprosti keksi zahtevajo malo časa in spretnosti, sestavine pa najdemo skoraj v vsaki kuhinji.



Pred prazniki običajno spečemo več vrst drobnega peciva, ki dlje zdrži v shrambi. Če bodo božične zaloge kmalu pošle, jih dopolnimo. V časovni stiski izberemo recepte, s katerimi je malo dela, sicer pa je peka piškotov lahko tudi zabavno družinsko opravilo in priložnost za druženje. Zamesimo testo po preverjenih receptih in piškote oblikujemo z različnimi modelčki ali rokami. Okrasimo jih z oreški, rozinami, sladkornim ali čokoladnim prelivom ali sladkim posipom. Lahko so tudi izhod v sili za hitro pripravljeno darilo. Z enostavnimi keksi, kakršni so tudi medenjaki, je tako malo dela, da bodo pečeni prej, preden pridemo v trgovino in nazaj.

Sestavine za 4 osebe


- 500 g moke
- 125 g masla
- 150 g sladkorja
- 125 g medu
- 3 jajca
- 0,5 žličke sode
- lupina 1 limone, 1 žlička cimeta

Priprava


1. V skledi dobro premešamo moko, sladkor, sodo, cimet in limonovo lupino. Dodamo mehko maslo, jajca in tekoči med. Dobro premešamo in zgnetemo v čim bolj gladko, kompaktno testo.
Pokrijemo in damo v hladilnik, počiva naj vsaj eno uro.

2. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo in piškote oblikujemo z modelčki ali pa z dlanmi kroglice. Polagamo v pekač na peki papir. Pečemo približno deset minut.
Namig: Dlje bodo sveži, če jih spravimo v zaprto posodo.

Preberite še:

Merookiji – novi piškoti Nigelle Lawson

Domači linški piškoti

Piškoti iz ponve

Bučni piškoti s koščki čokolade


Naslovna fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 28.12.2017 ob 10:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: