Odprta Kuhinja

Strokovnjak svetuje: kako shranimo šparglje, da bodo ostali sveži

Te dni nas razveseljujejo šparglji (Foto: Nelea Reazanteva/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Iztok Vidic se s slastnimi poganjki ukvarja že več kot tri desetletja, iz njih lahko pripravimo okusne jedi, le prekuhati jih ne smemo.

Ker je sezona špargljev v polnem razmahu, smo poklepetali z Iztokom Vidicem, ki se z njimi ukvarja že več kot tri desetletja. Povedal nam je nekaj zanimivosti in tudi, kako naj jih shranimo, da bodo čez nekaj dni še vedno odlični.

Iztok Vidic na njivi špargljev (Foto: osebni Arhiv Iztoka Vidica)
Iztok Vidic na njivi špargljev (Foto: osebni Arhiv Iztoka Vidica)

Počakajo v vlažni krpi

»S šparglji sem se začel ukvarjati leta 1989, in sicer s proučevanjem mikorize (prehranjevalno sožitje med glivami in rastlinami) na divjih in gojenih špargljih v slovenski Istri, kar je bilo moje diplomsko delo. Leta 1995 smo pod okriljem fakultete za agronomijo v sodelovanju s poskusnimi vrtnarskimi postajami na petih lokacijah po vsej Sloveniji zasnovali poskusne nasade špargljev,« uvodoma pojasni Iztok Vidic.

Kot doda, »takrat šparglji še niso bili tako razširjeni in znani kot danes, zato je sledilo spodbujanje pridelave s strokovnim svetovanjem in tehnično podporo pridelovalcem, kar delam še danes. Obenem še vedno preizkušamo nove sorte v sodelovanju z našimi pridelovalci, delimo znanje s kolegi iz tujine in prenašamo nove raziskave in odkritja v prakso«.

Če se pomaknemo v kuhinjo. Kako naj sveže šparglje shranimo, če jih ne bomo porabili isti dan, kot smo jih kupili? »Sveže je najbolje shraniti v hladilnik, zavite v vlažno krpo. Tako bodo dva do tri dni počakali brez večjih sprememb. Pri daljšem shranjevanju postanejo mehkejši in tudi bolj oleseneli,« pojasni Iztok Vidic.

Takole je poleti videti nasad špargljev. (Foto: osebni Arhiv Iztoka Vidica)
Takole je poleti videti nasad špargljev. (Foto: osebni Arhiv Iztoka Vidica)

Pogosta napaka pri pripravi

O tem, kakšne napake največkrat delamo pri pripravi, pa to: »Pogosta napaka je, da jih predolgo kuhajo. Sveži zeleni šparglji se ne kuhajo dolgo, saj je včasih dovolj že pet minut.«

Sicer pa nam pri pripravi špargljev prav pride še kak nasvet Iztoka Vidica, ki namigne, naj te sestavine »ne kombiniramo s premočnimi okusi, ne dodajamo ji preveč ali premočnih zelišč in začimb, ki bi lahko prekrili njihov značilni okus«.

Morda še to: »Pri nas pridelujemo in uporabljamo večinoma zelene šparglje. Poznamo pa še bele oziroma obeljene šparglje ali beluše. Bela barva poganjkov ni sortna lastnost, ampak posledica drugačne tehnologije pridelave: za pridelavo belih špargljev se nad rastline nasuje zemljo v grebene in ker rastejo v temi, ostanejo beli. Za gojenje zelenih špargljev grebenov ne nasipamo, mladi poganjki rastejo na svetlobi in zato se obarvajo, enako gojimo tudi vijolične.« 

Različni odtenki (Foto: osebni Arhiv Iztoka Vidica)
Različni odtenki (Foto: osebni Arhiv Iztoka Vidica)

Priporočamo še: »Zgužvana« pita s šparglji: hitro narejena kar z vlečenim testom (VIDEO)

Datum Objave: 5.5.2025 ob 08:05

Več iz te teme:

špargljiIztok Vidicshranjevanje špargljev

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.