Preprosti skutni cmoki

Vselej odlični cmoki – otroci jih naravnost obožujejo!

Sestavine

– 10 manjših (ali 5 večjih) marelic
– 500 g skute
– 150 g zdroba
– 1 jajce
– ščep soli

Priprava

1. Zdrob, jajce, skuto in ščepec soli zmešamo v gladko zmes. Pustimo pol ure v hladilniku, medtem marelicam odstranimo koščice – če so sadeži veliki, za cmok uporabimo polovico, če so manjši, vanj zavijemo celo.

2. Po pol ure na površino, ki smo jo malo posuli z zdrobom, prevrnemo testo. Oblikujemo ga v debelejši svaljek in z nožem razrežemo na
deset delov.

3. Marelice (ali polovičke) zavijemo v testo in oblikujemo krogle. Pazimo, da cmoke dobro zatesnimo, sicer bodo med kuhanjem razpadli.

4. Cmoke kakšnih deset minut kuhamo v slanem kropu, ki naj le rahlo brbota – če bo preveč noro vrelo, spet tvegamo, da cmoki razpadejo.

5. Postrežemo s prepraženimi drobtinicami in rjavim sladkorjem.

Priporočamo še: Sočno jogurtovo poletno pecivo z marelicami

Fotografija: Špela Ankele

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed