Preprosti skutni cmoki

Vselej odlični cmoki – otroci jih naravnost obožujejo!

Sestavine

– 10 manjših (ali 5 večjih) marelic
– 500 g skute
– 150 g zdroba
– 1 jajce
– ščep soli

Priprava

1. Zdrob, jajce, skuto in ščepec soli zmešamo v gladko zmes. Pustimo pol ure v hladilniku, medtem marelicam odstranimo koščice – če so sadeži veliki, za cmok uporabimo polovico, če so manjši, vanj zavijemo celo.

2. Po pol ure na površino, ki smo jo malo posuli z zdrobom, prevrnemo testo. Oblikujemo ga v debelejši svaljek in z nožem razrežemo na
deset delov.

3. Marelice (ali polovičke) zavijemo v testo in oblikujemo krogle. Pazimo, da cmoke dobro zatesnimo, sicer bodo med kuhanjem razpadli.

4. Cmoke kakšnih deset minut kuhamo v slanem kropu, ki naj le rahlo brbota – če bo preveč noro vrelo, spet tvegamo, da cmoki razpadejo.

5. Postrežemo s prepraženimi drobtinicami in rjavim sladkorjem.

Priporočamo še: Sočno jogurtovo poletno pecivo z marelicami

Fotografija: Špela Ankele

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed