Odprta Kuhinja

Preprosto kosilo iz pečice, s katerim boste imeli 5 minut dela

Fotografija: Oksanakiian/getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V modi so jedi, ki v pomivalnem koritu za sabo pustijo le eno umazano posodo.


Iznajdljivih predlogov, kako v samo nekaj potezah pričarati odlično kosilo, je na družbenih omrežjih ogromno, skoraj vsi pa imajo isti odločilni korak priprave: pečico. Vse kaže, da se svet vrača v stare (pre)hitre tirnice, saj je tudi na tiktoku in instagramu v zadnjem času ogromno navdušenja nad takim načinom priprave, dasiravno težko rečemo, da je to od včeraj, kulinarične bližnjice, ki jim rečemo enolončnice, so nam od prazgodovine naprej vedno prišle prav. Kar veliko idej za novodobne »enolončnice« smo našli, take, ki jedca za gurmanske užitke s svojimi poenostavitvami sploh ne prikrajšajo, ob tem pa nam velikodušno podarijo čas: namesto da bi stali za štedilnikom, mešali in nadzorovali, si, denimo po naporni službi, raje malo oddahnemo.

Tokrat je v središču pozornosti pravokoten keramični ali steklen pekač. Navadno ga uporabljamo za pripravo lazanje, a v resnici zna še marsikaj drugega: ne le za musake in podobne zloženke, pripraven je tudi za precej preprostejše, a izdatne obroke. Pravzaprav lahko na tak način pripravimo skoraj vsako jed, ki vsebuje dovolj tekočine in okusov, da se sestavine v pečici skuhajo in povežejo, na koncu pa vse skupaj le še premešamo in pred nami je krasno kosilo.

Pred časom smo v naši redakciji ugotovili, da segedina ne bomo nikoli več pripravljali drugače kot v pečici. Tako dober je, da tu ne posegamo po majhnem pekaču, ampak ga delamo v velikem loncu – kajti vse gre! Okus je globlji, pa v stanovanju ni vonja po kislem zelju, ki se zaleze tudi v obleke. Tudi ričet, pripravljen na tak način, nas je bolj prepričal kot tisti, ki ga po starem cmarimo na štedilniku. A to so velike, težke, družinske jedi. Kaj pa lažji obroki med tednom? Podobne rižotke, kot je ta, ki nas je osvojila danes, smo se že lotili: v pečici in enem loncu smo pripravljali piščanca na lovski način, ki je ves prežet s sredozemskimi okusi, da pa je bolj izdaten, mu pomaga rižek. Pa nekoč smo kuhali tako z limonami.

Še beseda, dve o današnji glavni sestavini: rižku. Zaradi svoje oblike marsikoga zavede, ampak to je v resnici drobna testenina, podobno kot kuskus. Mednarodno ga poznamo kot orzo in se ga najde na policah vseh dobro založenih trgovin – samo pri testeninah in jušnih zakuhah, ne pri rižu. Zakaj ga imajo ljudje radi? Po kosilu se ne počutijo obtežene, tekočine ta drobižek vsrka manj kot riž. Vseeno pa odlično vpije in poveže vse okuse, ki jih zamešamo v omako. Poleg tega je še izjemno hitro pripravljen. Skratka, čista zmaga za pripravo hitrih kosil med tednom.Recept: Rižek z vložninami


Hitra jed iz sestavin, ki so na zalogi v shrambi, bo rešila marsikatero kulinarično stisko s časom. Da ne bomo sekljali, trebili in lupili zelenjave. Prav tako ne bomo iskali sestavin po trgovinah. Zato vas obveščamo, da v resnici v pečici lahko pripravite prav krasne testenine v družbi vsebine kozarcev, ki samevajo v hladilniku ali na polici kakšne kuhinjske omarice.

Sestavine  • 2–3 pesti češnjevih paradižnikov

  • 3 žlice oljčnega olja

  • 4 stroki česna

  • 1 šalotka

  • šopek listov bazilike

  • ščep čilijevih kosmičev

  • sol in poper

  • 450 g testeninskega riža

  • kozarček pesta

  • 1,5 skodelice ribane mocarele


Priprava


1. Pečico nastavimo na 200 stopinj Celzija. V pekaču za lazanjo zmešamo prepolovljene češnjeve paradižnike, oljčno olje, strte stroke česna, sesekljano šalotko, baziliko, čili, sol in poper.

2. Vse skupaj pečemo 10 minut, nato zraven vmešamo še testenine in pesto, prelijemo s 600 ml vode in vse potisnemo nazaj v pečico še za 12 do 15 minut, dokler testenine ne vpijejo skoraj vse tekočine.

3. Pekač spet vzamemo iz pečice, vsebino premešamo in potresemo z mocarelo. Vrnemo v pečico in pečemo 10 minut, da se jed po vrhu zlato rjavo zapeče.
Preberite še: Čas za kosilo: hrustljava piščančja parmigiana z rezanci (VIDEO)

Fotografija: Oksanakiian/getty Images
Datum Objave: 24.10.2023 ob 06:10

Več iz te teme:

kosilopečicarižekpekačorzo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.