Preprosto medeno testo

Za pravljične hišice in oblikovanje piškotov po stari slovenski tradiciji.

Sestavine

– 25 dag medu
– 2–3 dl mleka
– 40 dag sladkorja
– začimbe za medenjake
– jajce
– 1 kg polnovredne moke
– žlička sode bikarbone
– beljakov led: 1 beljak, 120 g sladkorja v prahu

Priprava

1. Med segrejemo na 50 stopinj, odstavimo, prilijemo mleko, dodamo sladkor, začimbe za medenjake in jajce. Gladko zmešamo in dodamo moko, pomešano s sodo bikarbono.

2. Testo zgnetemo in ga zavijemo v polivinilno folijo. Počiva naj v hladilniku ali na hladnem.

NamigI: Iz tega testa se da lepo oblikovati okraske po stari slovenski tradiciji: kekse, smrečice, srčke, hiše in drugo. Skupaj »lepimo« že pečeno testo, pustimo, da se posuši, nato figure oblivamo z različno obarvanim beljakovim ledom. Tega naredimo iz 1 beljaka in 120 g sladkorja v prahu, če je pregost, lahko dodamo čajno žličko vode. Gostejšega uporabljamo kot lepilo za hiške, za okraševanje piškotov ga zredčimo z malo vode (nekaj kapljic). Za hiške ne uporabimo testa za navadne medenjake, ker je tole nekoliko trše, kompaktnejše in ne narašča. Pri hišici je treba računati na nekaj ur, preden se strdi konstrukcija, zlepljena skupaj z beljakovim ledom, potem pa lahko začnete okraševati fasado.
Priporočamo še: 25 piškotov za veseli december

Recept: Urša Sonnenwald
Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed