Odprta Kuhinja

Preverili smo mit, da med obrokom ne smemo uživati tekočine. To pravi nutricionistka

KucherAV/Getty Imagees
Odpri galerijo
A+   A-
Kako je s pitjem pred, med in po obroku? Obrnili smo se na nutricionistko Mojco Cepuš.


Januar pogosto povezujemo z novimi začetki, v novo leto pa vstopimo s kupom novoletnih zaobljub. Med njimi se pogosto znajdejo najrazličnejše zaveze k bolj zdravemu načinu življenja, h kateremu seveda sodi tudi pravilen način prehranjevanja. V to temo se bomo danes poglobili tudi na našem portalu, pri tem pa se ne bomo osredotočali na same diete in število kalorij. Preverili bomo, kako na prebavo obrokov in absorpcijo hranilnih snovi vpliva vnos tekočine pred, med in po obroku.

Gotovo ste že slišali katerega izmed nasprotujočih si mitov o pitju vode med kosilom. Morda vam je vnos tekočine med obroki odsvetovala babica, mogoče ste o domnevnem redčenju želodčne kisline z vodo na širnem spletu zasledili celo kakšen članek. Kaj pa na to temo porečejo nutricionisti?

Da tekočina lahko razredči želodčne sokove, ki so posledično manj učinkoviti, se na prvi pogled zdi precej logično. A v resnici ni ravno tako. Ponovimo najprej proces prebave, da osvežimo razumevanje delovanja prebavne poti. Začne se v ustih, kjer se hrana pretlači in zmehča – fizično z žvečenjem in kemično z encimi v slini. Hrana nato preide po požiralniku v želodec, kjer jo razgradijo kisli želodčni sokovi. Nastala mešanica se nato premakne v tanko črevo, kjer se združi z žolčnimi kislinami in encimi. Na tej stopnji se zgodi približno 75 odstotkov absorpcije hranil. Snov, ki ni bila absorbirana, se predela v debelem črevesu in nato izloči. Celoten postopek traja od 24 do 72 ur.

Pitje celo priporočljivo


Da lahko med in pred obroki normalno pijemo ter to ne vpliva na prebavo hrane, nam je potrdila tudi nutricionistka Mojca Cepuš. Lahko pa nasprotno, če ne pijemo dovolj, to slabo vpliva na našo prebavo, ker se voda potrebuje za večino procesov v našem telesu. Bojazni, da bi tekočina razredčila encime, ki razgrajujejo živila, ni. Slednji se oprimejo delcev hrane ne glede na prisotnost vode. Tudi če bi imeli želodec poln tekočine, to ne bi motilo prebave živil.

»Medtem ko bo karkoli, kar zaužijete – hrana ali pijača – za trenutek nekoliko zmanjšalo kislost želodca, se slednji odzove tako, da proizvede toliko kisline, kot je potrebuje za prebavo tega obroka. To je namreč njegova glavna naloga. Ni tako, da prebavo začnemo z določeno količino kisline in to je to. Če bo telo potrebovalo več, jo bo pač proizvedlo,« za Washington Post pojasnjuje certificirana dietetičarka Tamara Duker Freuman.

Kaj piti ob določeni hrani


Cepuševa pa glede vnosa tekočine v času obrokov svetuje naslednje. »Če jemo suho hrano, kot so kruh, pecivo, mesni izdelki in podobno, potem je dobro, da zraven tudi kaj spijemo. Z mesom se priporoča nesladkana limonada, zaradi boljšega izkoristka železa v mesu.

Če pa jemo bolj mokro hrano, na primer sadje, zelenjavo, juhe in podobno, pa tekočine verjetno ne bomo potrebovali. Lahko pa jo seveda pijemo, če si je zaželimo,« še doda nutricionistka. Svetujem pa tudi, da se pri žeji izogibamo sladkim pijačam in raje posegamo po vodi, nesladkani limonadi ali čaju.
Preberite še: TOP 5 najbolj priljubljenih receptov z jajci v 2022

Fotografija: KucherAV/Getty Imagees

Mična.si: Sezulo vas bo! Toliko vas danes stane najem kredita (ja, toliko dražji je kot lani)
Datum Objave: 13.1.2023 ob 11:01

Več iz te teme:

vodaMojca Cepuš

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.