Odprta Kuhinja

Pripravimo palačinke kot Jamie Oliver

Fotografija: Alyona-Kos/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Na pustni torek praznujemo tudi svetovni dan palačink. V čast tej zabavni jedi jih bomo spekli po napotkih Jamieja Oliverja.


Dovolj krofov, kajne? Dan pred pepelnično sredo praznujemo tudi svetovni dan palačink, zato smo se odločili, da z vami delimo recept, ki ga je na svojem instagramu nedavno objavil Jamie Oliver. Nismo še srečali človeka, ki ne bi maral te preproste jedi, tako menimo, da vas bo navdušil tudi način, kako jo pripravi slavni britanski kuhar. Prepričani smo, da je idejo dobil v izjemno priljubljenih tiktok tortiljah.

Palačinke so jed, ki poveže vso družino, pa naj bodo narejene za zajtrk, kosilo ali večerjo. Njihova priprava pa je vedno nekakšen poseben dogodek, sploh, če obvladate tehniko letečega obračanja te francoske specialitete. Tako kot lahko v njih uživamo ob najrazličnejših priložnostih, jih lahko pripravimo tudi na tisoč in en način. Današnje bodo tanke in delikatne, polnjene pa kar s štirimi različnimi nadevi.

Jamie pri pripravi nikakor ne komplicira. V skledi zmeša skodelico mleka in bogate moke, doda jajce in ščep soli. Vse skupaj stepe v penasto zmes, nato pa segreje ponev, ki je premazana proti prijemanju in kar brez predhodnega dodajanja maščobe nanjo zlije zajemalko mase. Ko se na površju pojavijo mehurčki, palačinko v zraku obrne in jo na drugi strani peče še minutko.

Sledi čas za nadev in Jamie z njim res ne izgublja časa. Pečeno palačinko najprej do središča prereže, da je zareza podobna urinemu kazalcu. Nato pa na vsako četrtino naloži drugo sestavino. Izbere sesekljano čokolado, na rezine narezane banane, stepeno smetano in maline. Nadevano palačinko nato zaporedoma prepogne na četrtine tako, da dobi nekakšen žepek. In to je to! V nekaj minutah smo z Oliverjem pripravili sladico na nekoliko drugačen način.

No, če vam ob obilici krofov, ki so se v teh dneh cvrli po vsej Sloveniji, ni do sladkega, pa lahko palačinko nadevate tudi s slanimi sestavinami. Verjetno ste opazili, da Jamiejev recept ne vsebuje sladkorja, zato lahko testo nadevamo tudi s pestom, paradižniki in mocarelo, kot to lahko vidite v zgornjem videu. Mi pa dodajamo še mehiško različico s tuno, papriko, paradižnikom in sirom. Prepustite se domišljiji in palačinkin žepek nadevajte s sestavinami, ki vam v tistem hipu najbolj dišijo.
Preberite še: Puhaste jogurtove miške

Fotografija: Alyona-Kos/Getty Images
Datum Objave: 21.2.2023 ob 19:02

Več iz te teme:

palačinkeJamie Oliver

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.