Prosena polenta z mlado čebulo

Odlična priloga k vsaki spomladanski zelenjavi, k špargljem, blitvi, mladi solati, s prvim grahom ali mladim korenčkom.

Sestavine

– 220 g prosa
– pol litra jušne osnove
– šopek mlade čebule
– 2 pora
– oljčno olje
– sol
– žlička limonovega soka

Priprava

1. Proso zmeljemo v kavnem mlinčku. Čebulo narežemo z zelenim delom vred in jo kratko popražimo v kozici na oljčnem olju, da oveni. Eno žlico olja in čebule prihranimo, ostalo stresemo v manjši mikser, solimo, dolijemo limonov sok in miksamo, da nastane krema. Če je treba, dolivamo oljčno olje.

2. Pripravimo pol litra jušne osnove. V vročo vodo zamešamo žlico jušnih začimb in solimo, če mešanica ni slana. Pripravimo lahko tudi jušno osnovo iz sveže zelenjave: deset minut kuhamo narezan korenček, košček zelene, kolerabe, petršiljevo korenino in liste, šetraj, par zrn popra, sol in lovorjev list. Precedimo in tekočino uporabimo kot jušno osnovo.

3. V kozico, v kateri smo pražili čebulo, dolijemo še malo olja. Por očistimo, zgornji del podolžno prerežemo in speremo med listi. Tanko ga narežemo na kolobarje in popražimo. Ko oveni, zmanjšamo temperaturo in ga pražimo tri do pet minut. Vmes mešamo. Ko se por zmehča, zalijemo z jušno osnovo, počakamo, da zavre, zmanjšamo temperaturo in počasi sipamo mleto proso. Ves čas, vsaj tri minute, mešamo z metlico ali kuhalnico, da ne nastanejo grudice. Ko dobimo enotno zmes, pustimo na izklopljenem štedilniku približno deset minut, da proso nabrekne.

4. Proseno polento naložimo v skledice, pogladimo s hrbom žlice, nanjo naložimo žlico zelene kreme in dokončamo s prihranjeno praženo čebulo in oljem.

Poizkusite še: Vege burgerji

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana