Prosena polenta z mlado čebulo

Odlična priloga k vsaki spomladanski zelenjavi, k špargljem, blitvi, mladi solati, s prvim grahom ali mladim korenčkom.

Sestavine

– 220 g prosa
– pol litra jušne osnove
– šopek mlade čebule
– 2 pora
– oljčno olje
– sol
– žlička limonovega soka

Priprava

1. Proso zmeljemo v kavnem mlinčku. Čebulo narežemo z zelenim delom vred in jo kratko popražimo v kozici na oljčnem olju, da oveni. Eno žlico olja in čebule prihranimo, ostalo stresemo v manjši mikser, solimo, dolijemo limonov sok in miksamo, da nastane krema. Če je treba, dolivamo oljčno olje.

2. Pripravimo pol litra jušne osnove. V vročo vodo zamešamo žlico jušnih začimb in solimo, če mešanica ni slana. Pripravimo lahko tudi jušno osnovo iz sveže zelenjave: deset minut kuhamo narezan korenček, košček zelene, kolerabe, petršiljevo korenino in liste, šetraj, par zrn popra, sol in lovorjev list. Precedimo in tekočino uporabimo kot jušno osnovo.

3. V kozico, v kateri smo pražili čebulo, dolijemo še malo olja. Por očistimo, zgornji del podolžno prerežemo in speremo med listi. Tanko ga narežemo na kolobarje in popražimo. Ko oveni, zmanjšamo temperaturo in ga pražimo tri do pet minut. Vmes mešamo. Ko se por zmehča, zalijemo z jušno osnovo, počakamo, da zavre, zmanjšamo temperaturo in počasi sipamo mleto proso. Ves čas, vsaj tri minute, mešamo z metlico ali kuhalnico, da ne nastanejo grudice. Ko dobimo enotno zmes, pustimo na izklopljenem štedilniku približno deset minut, da proso nabrekne.

4. Proseno polento naložimo v skledice, pogladimo s hrbom žlice, nanjo naložimo žlico zelene kreme in dokončamo s prihranjeno praženo čebulo in oljem.

Poizkusite še: Vege burgerji

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed