Puhasti drobnjakovi buhtlji, v katere se zaljubijo vsi za mizo

Buhtlji so vedno uspešnica, zato presenetite še s slano različico, ki bo očarala vse zbrane za mizo.

Če imate dve uri časa, preden na vrata potrkajo obiski, toplo priporočamo ta recept, kajti s svojo mehkobo, nežnostjo in okusom po drobnjaku v nas prebudi nekakšno pomirjenje in srečo. Zbrani za mizo zapirajo oči, ker jim je kruh tako dober, in začnejo zares uživati v vaši družbi. Ponudite z dobrim sirom, domačim namazom ali mesninami, mnogim pa bodo ti puhasti oblački všeč kar tako ali v družbi kakovostnega bučnega oziroma oljčnega olja.

Posebnost tega recepta je majhen korak na začetku priprave, ki dobre domače buhtlje ponese na višji nivo. Recept za testo sem izboljšala tako, da sem ga povezala z delčkom japonskega načina priprave kruha, čemur pravimo pasta tangzhong. Nikar se ne prestrašite tega čudnega imena, postopku lahko rečete tudi kar predtesto, če vam bo tako lažje.

Drobnjakovi buhtlji

Pasta tangzhong

  • 5 žlic vode
  • 5 žlic mleka
  • 3,5 žlice bele moke

Testo

  • 500 g moke
  • 7 g suhega kvasa
  • žlica sladkorja
  • 75 g masla sobne temperature
  • 1,7 dl mleka sobne temperature
  • 1 jajce L (pb. 68 g), razžvrkljano in sobne temperature
  • lupinica limone
  • žlička soli

Nadev

  • 2 žlici skute
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • 6 žlic naribane gaude
  • velik šopek nasekljanega drobnjaka
  • poper
  • lupinica pol limone

Dodatno

  • nasekljan drobnjak
  • oljčno olje

Priprava

1. Najprej pripravimo pasto tangzhong: v manjšo posodo za omake damo vse sestavine in jih med stalnim mešanjem segrevamo. Mešamo z metlico, saj nam najbolj pomaga, da se sproti znebimo vseh grudic. V 2 minutah se pasta zgosti – spominja na paljeno testo – in začne odstopati od posode. Postrgamo jo na krožnik, jo po njem razmažemo, da se bo čim hitreje ohladila, in pokrijemo s prozorno folijo, da na površini ne nastane skorjica.

2. V posodo električnega mešalnika damo vse sestavine za testo in tangzhong ter pri majhni hitrosti (2 od 10) gnetemo toliko časa, da nastane gladko testo, ki odstopi od posode. Proti koncu lahko jakost gnetenja povečamo.

3. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. To oblikujemo v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.

4. Pekač, v katerem bomo pekli buhtlje, namažemo z oljem ali pa jih obložimo s papirjem za peko. Zmešamo vse sestavine za nadev.

5. Ko je posoda polna testa, ga spet predenemo na s kapljico olja premazan pult in z rokami malce raztegnemo. Testo bo tako lepo prožno, da bi ga bilo škoda uničiti z valjarjem. Razrežemo ga na 16 enakomerno velikih kosov. Na sredino vsakega damo kupček nadeva, stisnemo robove in oblikujemo kroglice. Odlagamo jih na pripravljen pekač tako, da imajo gladki del zgoraj. Ko so vsi postrojeni, pekač spet prekrijemo s prozorno ali povoskano folijo in počakamo, da blazinice dvojno narastejo.

6. Pečico vključimo na 180 stopinj.

7. Vzhajane buhtlje premažemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali z mlekom. Pečemo jih približno 40 minut.

8. Pečene buhtlje premažemo z mešanico nasekljanega drobnjaka in oljčnega olja in jih pokrijemo s krpo ter počakamo, da se še dodatno omehčajo in malo ohladijo.

Priporočamo še: Ko poberete grah, najprej naredite to
Deloindom.si: To je razlog, da se maline posušijo tik pred obiranjem
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana