Puhasti parklji za prihod Miklavža

Tile parklji pa niso ravno najboljši v tem, kar naj bi počeli. Sezonski zlobneži bi morali vlivati strah v kosti, dvigovati kocine po vratu in ledeniti kri.

Vse, kar jim uspeva, pa je, da so puhasti, okusni in prikupno prismuknjeni. Kot druga parkljasta zalega so okusni kar sami po sebi, ker pa gre za slano pecivo, se odlično znajdejo z vsemi prilogami in namazi. Parklji so znani po tem, da vlivajo strah v kosti z glasnim opletanjem z verigo, zato se nama zdi edino prav, da so tudi sami ena takšna ketna. Ne glede na barvo testa lahko iz njega pripravimo osem parkeljcev ali štiri megaparklje.

Puhasti parklji

  • 500 g bele pšenične moke tip 500
  • 7 g suhega kvasa
  • 15 g soli
  • 4 žlice olja
  • 45 g sladkorja
  • 320 ml mleka in 50 g masla sobne temperature

Premaz

  • jajce
  • 5 žlic mleka

Make-up

  • sezamova semena ali celi mak

Črni parklji

  • 4 g aktivnega oglja v prahu (midva sva uporabila kar zdrobljene tabletke)

Priprava

1. Osnovno testo: za mešanje in gnetenje testa predlagava uporabo kuhinjskega robota. Če tega nimamo, se bodo super odrezale tudi naše spretne roke. Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in jih zmešamo v homogeno zmes (z robotom to traja približno 2 minuti).

2. Dodamo maslo sobne temperature, nato testo gnetemo 5 minut oz. toliko časa, da je maslo vmešano, testo pa gladko.

3. Oblikujemo ga v gladko kepo, tako da robove spodvihamo navznoter, s tem pa napenjamo površino kepe.

4. Pustimo v posodi, pokrito z vlažno krpo. Vzhaja naj tako dolgo, da se po prostornini podvoji, približno uro.

5. Črno testo: mleko, ki gre v testo, segrejemo in v njem raztopimo 4 g aktivnega oglja v prahu. Ohladimo ga do mlačnega. Postopek za testo je enak osnovnemu, le da uporabimo mleko sobne temperature z raztopljenim aktivnim ogljem.

6. Parkljanje: vzhajano testo razdelimo na 60 g težke kepice. Vsako razvaljamo v kačo, debelo za mezinec. Če ustvarjamo velike parklje, drugo ob drugi nanizamo 4 take kače. Če pa so nam mini parklji bolj luštni, razpolovimo 2 dolgi kači in tako dobimo 4 manjše.

7. Ne glede na dolžino kač, ki se plazijo po pultu, je postopek izdelave parkljev enak.

8. Prvi dve kači prepletemo. Prepletemo tudi drugi dve kači. Obe dobljeni kiti prepletemo s sredine navzven tako, da ostaneta na vrhu dva roga, na dnu pa dve taci. Nadobudne parklje razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko.

9. Premažemo jih z mešanico 1 jajca in 5 žlic mleka.

10. Make-up: preden parklji skočijo iz pečice pred poredneže, jih je treba ustrezno naličiti. Na premazane parklje za oči postavimo dve zrni popra. Po telesu svetlih parkljev posujemo mak, po temnih pa sezam. Za jezik lahko uporabimo, kar imamo pri roki. Pred peko lahko uporabimo košček paprike ali sušenega paradižnika, po njej pa košček rdečega papirja. V tem primeru si pri lepljenju pomagamo z malo beljaka.

11. Peka: parklje pečemo 20–25 minut pri 180 stopinjah.

12. Po peki jih pustimo na pekaču, da se navzamejo zlobe, potem pa jim po potrebi nataknemo jezik.

Priporočamo še: Odlične domače napolitanke: pozabljen praznični posladek brez peke
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana