Punč kocke, ki bodo postale vaša stalnica med pecivi
A+ A-
Mmm, odlične so!
Sestavine
Čokoladni biskvit
- po 130 g temne čokolade in masla
- žlička instant kave, 1/3 žličke sode bikarbone
- 80 ml vode, 50 ml mleka
- 110 g moke, 120 g sladkorja
- poravnana žlička pecilnega praška
- 16 g kakava v prahu, ščep soli, 2 jajci (L)
Klasični biskvit
- 6 jajc (L), 100 g sladkorja, 120 g moke
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 30 g gustina, žlička pecilnega praška
Nadev
- marelična marmelada (brez koščkov)
- rum, sok pomaranče (vsaj 0,6 l)
Glazura
- 8 –10 žlic sladkorja v prahu
- pribl. 0,6 dl vode
- 2–3 žlice ruma, 1–2 žlici stisnjenega soka limone, rdeče jedilno barvilo
Priprava
1. Čokoladni biskvit: nad paro razmehčamo čokolado z maslom. Instant kavo pomešamo z vodo in prilijemo k čokoladi. Pustimo, da se malo ohladi.
2. Zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kakav, sladkor in sol.
3. Jajci puhasto stepemo. Dodamo raztopljeno čokolado in premešamo. Prilijemo mleko in premešamo. Na koncu dodamo še suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo testo brez grudic.
4. Čokoladno testo vlijemo v pomaščen in s papirjem za peko obložen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 160 stopinj, 40–50 minut. Biskvit ohladimo na mrežici, medtem pa spečemo še klasični biskvit.
5. Klasični biskvit: jajca puhasto stepemo s postopnim dodajanjem sladkorja, da močno povečajo volumen. Dodamo mešanico moke, gustina in pecilnega praška ter s kuhinjsko lopatico ali metlico narahlo vmešamo v jajca.
6. Zmes za biskvit vlijemo v namaščen in s papirjem za peko obložen pekač in pečemo v pečici, segreti na 190–200 stopinj, 10 minut.
7. Ohladimo in razrežemo na dva enaka štirikotnika.
8. Ohlajen čokoladni biskvit nadrobimo ali zmeljemo v kuhinjskem robotu. Dodamo 2 zvrhani žlici segrete marelične marmelade, nekaj žlic ruma (po okusu) in 3,5 dl sveže stisnjenega ali kupljenega pomarančnega soka. Vse skupaj dobro premešamo.
9. Ohlajeni klasični biskvit navlažimo s pomarančnim sokom (2–3 dl) in na tenko premažemo z marelično marmelado na straneh, ki se bosta dotikali nadeva. Na prvo polovico premazanega biskvita enakomerno razporedimo čokoladni punč nadev in ga pokrijemo z drugo polovico premazanega biskvita.
10. Glazura: k sladkorju v prahu dodamo rum, limonin sok in nato med mešanjem postopoma dolivamo toliko vode, da dobimo gosto glazuro, ki bo počasi spolzela z žlice. Na koncu vmešamo 2–4 kapljice rdečega barvila oziroma do želenega rožnatega odtenka.
11. Glazuro prelijemo po biskvitu in takoj postavimo v hladilnik, da se strdi.
Namig: Punč pecivo dobro ohladimo, kar čez noč v hladilniku, da se biskvit dobro prepoji z okusi. Ohlajeno narežemo na kocke.
Poizkusite še: Božanski krofi z robidovo marmelado in jajčno kremo
Datum Objave: 15.10.2019 ob 08:10