Recept za domače čevapčiče
![Gostilna Čad. Ljubljana, 13. november 2017[Gostilna Čad,Ljubljana,gostilne,gostinstvo]](https://odprtakuhinja.delo.si/media/images/20231025/1548827.max-1280x1280.format-webp.webp)
Odpri galerijo
A+ A-
Najboljši so z žara, imamo pa tudi namig, kako bodo uspeli v pečici.
Vsako leto znova iščemo dober recept za čevapčiče in priznamo: pri gostincih, ki slovijo po dobrem žaru, jih je nemogoče izbrskati. Nekaj pa smo le izvedeli, ko smo se pogovarjali z Goranom Kocićem, ki vodi leskovački žar v ljubljanskem Tramvaju. O skrivnosti leskovaških čevapčičev lahko več preberete tukaj. Mi pa se vrnimo k zanimivi recepturi za domačo pripravo, ki objublja slasten okus.
Sestavine za štiri
- 0,5 kg zmletega svinjskega mesa
- 0,5 kg govejega (ali telečjega ali ovčjega) mesa
- nasekljan oster feferon
- 3 žličke zmlete sladke paprike
- 3 stroki drobno nasekljanega česna
- 2 žlici različnih zelišč (origano, majaron, timijan, peteršilj)
- 2 žlici oljčnega olja, sol, poper
- 0,5 dl mineralne ali navadne vode z noževo konico sode bikarbone
Priprava
1. Sestavine z mokrimi rokami zgnetemo v maso in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Pred pripravo jo še enkrat temeljito premesimo, nato iz nje oblikujemo kot palec debele in dolge čevapčiče.
2. Spečemo jih na žaru ali v pekaču, obloženem s pekipapirjem, omaščenem z oljčnim oljem in ovlaženem z malo vode. Pekač položimo v ogreto pečico in v njej čevapčiče pečemo najprej 35 minut pri 180 stopinjah, nato pa še 10 minut pri 200 stopinjah Celzija. Gotovi so, ko so zunaj lepe rjave barve, v sredini pa še rahlo rožnati.
3. Pred serviranjem jih lahko potresemo z zelišči.
Priporočamo še: Napake, ki jih ne smemo početi med peko na žaru
Recept: Miša Aleksandra Pešec
Fotografija: Leon Vidic
Datum Objave: 27.4.2020 ob 07:04