Recept za domači burger: od priprave pleskavice, bombetk, karamelizirane čebule do preliva

Klasika vedno zmaga, sploh če se hita med jedmi lotimo kar sami.

Doma pripravljen burger je 100-odstot­no najboljši, saj vanj vložimo svojo energijo in čas, uporabimo svoje najljubše sestavine. Pomembno je, da kupimo kakovostno meso, predvsem mora biti resnično sveže in po možnosti domače. Če imaš v denarnici več denarja, si lahko privoščiš tudi kakšen dražji kos. Zame je pomembno, da čutimo vsako sestavino posebej, od mesa do solatke.

Sestavine

Po tem receptu bo sitih šest ljudi.

  • 1 kg govejega plečeta
  • rdeči in zeleni poper
  • sol

Bombetke

  • 100 ml vode
  • 30 ml mleka
  • 25 g sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • 300 g moke
  • 30 g masla
  • jajce
  • ščep soli
  • sezamova semena za posip

Preliv

  • 100 g majoneze
  • 10 g medu
  • tabasko
  • 15 g kislih kumaric (morajo biti odcejene in nato na drobno sesekljane)
  • žlička karija
  • 15 g omake BBQ (lahko jo kar kupite)
  • žlička mlete paprike (po možnosti dimljene)
  • sol po potrebi

Karamelizirana čebula

  • 2 srednje veliki rdeči čebuli
  • po žlica oljčnega olja in sladkorja

Dodatno

  • 2 paradižnika
  • 3 srednje velike kisle kumarice
  • nekaj listov solate (sam uporabim na trakce narezano ledenko)
  • 6 rezin sira čedar
  • 12 rezin dimljene slanine

Priprava

1. Bombetke: vodo segrejemo na približno 36 stopinj, vanjo damo sladkor, mleko in kvas. Pustimo stati 15 minut, da kvas začne delovati.

2. V posodo damo moko, maslo, sol in jajce ter gnetemo, da nastanejo maslene grudice. Vlijemo kvasni pripravek in vse skupaj gnetemo 30 minut, da nastane lepo gladko testo.

3. Testo pretresemo v posodo in pustimo vzhajati na toplem približno uro. Vzhajano z rokami raztegnemo na pravokotnik in razdelimo na 6 delov: vsaka bombetka naj ima približno 100 g. Naredimo bombice in pustimo vzhajati še 30 minut. Po vzhajanju nežno pritisnemo z roko vse bombice navzdol, premažemo z mlekom in stepenim jajčkom ter posujemo s sezamom. Pečemo v pečici pri 175 stopinjah približno 12 minut.

4. Polpetke: iz mletega govejega plečeta naredimo polpetke s premerom približno 12 cm. Pred peko vsako na obeh straneh povaljamo v zmletem popru in posolimo.

5. Preliv: vse sestavine damo v posodico in dobro premešamo.

6. Čebula: olupimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje in nanj stresemo čebulo. Pustimo, da se dobro naolji, in jo nato počasi pražimo približno 15 minut, da se zmehča. Nato jo potresemo s sladkorjem, dobro premešamo in pražimo še kakšnih 15 minut.

7. Paradižnik operemo in narežemo na kolobarje. Solato operemo in narežemo na trakce ali pa pustimo cel list. Kisle kumarice narežemo tako, da dobimo 12 rezin.

8. Polpetko spečemo na žaru, lahko tudi na žar ponvi, ki smo jo premazali z maščobo. Vsaka stran naj se peče 2–3 minute (odvisno, kako pečeno meso želimo). Na že pečeno stran položimo nekaj karamelizirane čebule, rezino sira čedar in do konca spečemo spodnji del polpetke. Na žaru, na katerem smo pekli polpetke, opečemo še bombetke in slanino.

Namig: Meso kupimo vedno sveže in prosimo mesarja, da nam ga zmelje malo bolj grobo kot ponavadi.
Priporočamo tudi: Kakšna je zelenjava po Jamiejevo

Fotografija in recept: Daniel Vincek

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed