Odprta Kuhinja

Recept za domači ledeni čaj, ki ga boste pili celo poletje

Odpri galerijo
A+   A-
Pripravili smo odličen napitek za hlajenje v vročem poletju.



Je kaj boljšega od domačega ledenega čaja? V vročih dneh gotovo ni boljše osvežitve in domači ledeni čaj bo to poletje gotovo nadomestil vse ostale napitke, ki ste jih do zdaj radi pripravljali. Zakaj nam je tako všeč? Ker je povsem preprost za pripravo, vedno pri roki in ne vsebuje slabih sestavin, poleg tega pa pri domačem ledenem čaju vedno ostaja malce prostora za eksperimentiranje. A še preden skočimo k receptu, nekaj nasvetov.

Čaj


Ledeni čaj seveda pripravimo tako, da najprej skuhamo čaj na običajen način, nato ga ohladimo. Najboljše pri domačem ledenem čaju pa je to, da lahko uporabimo tisti okus, ki ga imamo najraje. Poizkusite z zelenim, črnim, sadnim ali celo ingverjevim.

Hlajenje


Zelo pomembno je, da čaja ne damo v hladilnik takoj, ko ga pripravimo. Najprej ga seveda pripravimo po navodilih, ki jih velijo na embalaži čaja, nato pa se mora pijača nujno ohladiti na sobno temperaturo in sicer iz dveh razlogov. Če bomo v hladilnik postavili vroč čaj, se bo temperatura v njem zvišala in tvegamo, da se živila pokvarijo. Če pa bomo čaj prehitro postavili na hladno, bo tekočina postala motna in ledeni čaj ne bo bister.

Količina


Ne glede na to, ali boste uporabili čaj v vrečkah ali katerega drugega, ga je potrebno za ledenega v vodo dodati več kot če bi kuhali običajen vroč čaj. Pri visokih temperaturah je namreč bolj močnega okusa, zato dodajte kakšno vrečko več.

Sladkor


Priporočamo, da ledeni čaj sladkate takrat, ko je še vroč, saj se bo sladkor bolj enakomerno raztopil. Če pa boste sladili šele ohlajen čaj, raje dodajte sirup ali med. Slednji bo sploh popestril okus čaja, sploh če izberete cvetličnega ali akacijevega.

Dodatki


Ledenemu čaju, ko se ohladi, obvezno dodamo led. Ko je pripravljen, pa lahko dodamo tudi sveže liste mete, vejico rožmarina, sveže narezano sadje (na primer breskve) ali jagodičevje, ki bodo popestrili okus. Kakšna rezina ingverja in limone tudi ne bo škodila.

Sestavine



  • zeleni čaj

  • voda

  • med

  • limona

  • ingver


Priprava


1. V pol litra vode skuhajte čaj kot običajno, le da v vodo dodate dve čajni vrečki več kot sicer.

2. Po dveh minutah iz vrele vode odstranite filter vrečke ter počakajte, da se čaj ohladi.

3. Dodajte tri žlice medu, narezano limono, nekaj rezin ingverja in po želji nekaj listov mete z vrta.

4. Postavite v hladilnik za vsaj pol ure, da se okusi povežejo. Preden postrežete, dodajte še led.
Preberite še: Pita z bučkami, ki te zasvoji (VIDEO)

Fotografija: Getty Images/ArtSvetlyna

 
Datum Objave: 3.7.2020 ob 08:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: