Odprta Kuhinja

Recept za hrenovke v testu, ki navduši čisto vsakega

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nekoliko grenak okus piva se pri tej jedi odlično obnese.


Če je eden v družini navdušenec nad pivom (in še kuhar povrhu), v domači kuhinji pogosto nastajajo jedi, ki vsebujejo to pijačo. Pivo se odlično obnese tudi v kvašenem testu, le pazimo, da morebiti premočan okus jedi ne pogreni preveč. Hrenovke na klasičen način ovijemo v testo, nam so všeč majhne rože, ki so primerne za zajtrk, popoldanske prigrizke ali večerna druženja. Lahko pa iz testa odrežemo kose, jih povaljamo v svaljke, v te pa ovijemo hrenovke. Slednje pred peko na nekaj predelih prebodemo, sicer lahko nič kaj elegantno počijo. Pa nikar jih ne pozabite, preden zagrizete vanje, nekoliko ohladiti!

Sestavine



  • 3 pari hrenovk

  • 300 g bele moke

  • jajce

  • ščep soli

  • 1,5 dl svetlega piva

  • 14 g (tretjina kocke) svežega kvasa

  • konopljina semena

  • svež rožmarin


Priprava


1. Zamesimo testo: moko vsujemo v posodo, na rob zakopljemo sol. Povrhu nadrobimo sveži kvas, prilijemo pivo. Jajce stepemo v skodelici in večino prilijemo k moki (preostanek bomo porabili pozneje, za premaz). Z mešalnikom mešamo do gladkega in opazujemo, koliko tekočine bo popila moka – po potrebi je malo dodamo oziroma prilijemo še malce piva (ali vode).

2. Ko je testo ugneteno, ga oblikujemo v kepo, položimo v posodo in pokrijemo s pokrovko. Pustimo počivati približno pol ure na sobni temperaturi, da lepo vzhaja. Preložimo ga na rahlo pomokano površino in razdelimo na 6 delov. Vsakega razvaljamo in raztegnemo tako, da vanj lahko zavijemo hrenovko. Ko je ovita, jo razrežemo na centimeter debele rezine. Po tri skupaj razporedimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečico vključimo na 190–200 stopinj Celzija in počakamo, da testo še malo vzhaja (10, 15 minut).

3. Trojčke hrenovk premažemo s preostankom stepenega jajca ter posujemo s konopljinimi semeni in svežim rožmarinom. Pečemo 15–19 minut oziroma toliko časa, da se koščki lepo rjavkasto obarvajo. Malo ohladimo in postrežemo.
Preberite še: To je idealen kraj za shranjevanje čebule

Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 4.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

hrenovkehrenovke v testu

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.