Recept za hrenovke v testu, ki navduši čisto vsakega

Nekoliko grenak okus piva se pri tej jedi odlično obnese.

Če je eden v družini navdušenec nad pivom (in še kuhar povrhu), v domači kuhinji pogosto nastajajo jedi, ki vsebujejo to pijačo. Pivo se odlično obnese tudi v kvašenem testu, le pazimo, da morebiti premočan okus jedi ne pogreni preveč. Hrenovke na klasičen način ovijemo v testo, nam so všeč majhne rože, ki so primerne za zajtrk, popoldanske prigrizke ali večerna druženja. Lahko pa iz testa odrežemo kose, jih povaljamo v svaljke, v te pa ovijemo hrenovke. Slednje pred peko na nekaj predelih prebodemo, sicer lahko nič kaj elegantno počijo. Pa nikar jih ne pozabite, preden zagrizete vanje, nekoliko ohladiti!

Sestavine

  • 3 pari hrenovk
  • 300 g bele moke
  • jajce
  • ščep soli
  • 1,5 dl svetlega piva
  • 14 g (tretjina kocke) svežega kvasa
  • konopljina semena
  • svež rožmarin

Priprava

1. Zamesimo testo: moko vsujemo v posodo, na rob zakopljemo sol. Povrhu nadrobimo sveži kvas, prilijemo pivo. Jajce stepemo v skodelici in večino prilijemo k moki (preostanek bomo porabili pozneje, za premaz). Z mešalnikom mešamo do gladkega in opazujemo, koliko tekočine bo popila moka – po potrebi je malo dodamo oziroma prilijemo še malce piva (ali vode).

2. Ko je testo ugneteno, ga oblikujemo v kepo, položimo v posodo in pokrijemo s pokrovko. Pustimo počivati približno pol ure na sobni temperaturi, da lepo vzhaja. Preložimo ga na rahlo pomokano površino in razdelimo na 6 delov. Vsakega razvaljamo in raztegnemo tako, da vanj lahko zavijemo hrenovko. Ko je ovita, jo razrežemo na centimeter debele rezine. Po tri skupaj razporedimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pečico vključimo na 190–200 stopinj Celzija in počakamo, da testo še malo vzhaja (10, 15 minut).

3. Trojčke hrenovk premažemo s preostankom stepenega jajca ter posujemo s konopljinimi semeni in svežim rožmarinom. Pečemo 15–19 minut oziroma toliko časa, da se koščki lepo rjavkasto obarvajo. Malo ohladimo in postrežemo.

Preberite še: To je idealen kraj za shranjevanje čebule

Fotografija: Sonja Ravbar

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana