Recept za italijansko jajčno omako, ki vam bo prišel prav v času velike noči
Odpri galerijo
A+ A-
Ob veliki noči se nam vedno zastavi vprašanje, kako porabiti pirhe. Jajčna omaka je najboljši odgovor.
Jajčna omaka, ki ji pravimo salsa bolzanina, je značilna za območje Bolzana v Južni Tirolski (Trentino-Alto Adige), kjer jo ob veliki noči radi ponudijo kot predjed ob špargljih, kuhanih na sopari, in pečeni šunki. Recept se nam zdi odličen za čas pred nami, ko bomo imeli pri roki veliko kuhanih jajc, prav tako pa se nam zdi dobra ideja za nadomestek majoneze v krompirjevi solati ali nova popestritev drugih pomladnih zelenjavnih jedi. Najlažje boste omako pripravili s pomočjo paličnega mešalca, uspela pa bo tudi s stepanjem na roke.
Preden pa se lotite, naj še enkrat spomnimo, kako boste jajca kar najlažje olupili. Pravkar skuhane takoj prestavite v ledeno vodno kopel in počakajte 10 minut. Tako se bo pod lupino ustvaril parni žep, da se bo ta lažje ločila od beljaka. Imamo pa še en trik: pri lupljenju si pomagajte z žlico. Tukaj poglejte, kako to gre.
https://www.instagram.com/p/Cm845emobzC/
Jajčna omaka bolzanina
- 4 trdo kuhana jajca
- 100 ml sončničnega olja
- 1 žlica gorčice
- 2 žlici mesne ali zelenjavne juhe
- 2 čajni žlički belega vinskega kisa ali limone
- sol, poper
- sesekljan drobnjak
Priprava
1. Kuhana jajca prepolovimo in ločimo rumenjake od beljakov.
2. Rumenjake predenemo v visoko posodo paličnega mešalca. Dodamo žlico ali dve olja in jih zmečkamo. Nato vključimo palični mešalec in rumenjakom v tankem curku dodajamo preostalo olje. Podobno, kot bi delali majonezo, da nastane emulzija.
3. Nato primešamo še kis, juho in gorčico.
4. Beljake drobno nasekljamo kot peteršilj in jih stresemo k rumenjakom. Začinimo s soljo, poprom in drobnjakom.
5. Ponudimo s šparglji, nam pa se zdi to tudi imenitna popestritev solat, sploh krompirjeve.
Priporočamo še: Pehtranova potratna potica (VIDEO)
Naslovna fotografija: Miljan Živković/Getty Images
Datum Objave: 3.4.2023 ob 08:04