Odprta Kuhinja

Recept za poletne bonde

Odpri galerijo
A+   A-
Konkurenca zelenjavnim polpetom za vegetarijance, ki jih praviloma nihče ne mara.



Bonde niso za kuharskega začetnika, razen če se želi učiti na težjih receptih. Zahtevajo kar nekaj časa in potrpljenja, še posebno če jih delaš prvič. Zakaj bi se potem z njimi trudili? Ker so noro dobre, veganske, brezglutenske, brez soje, brez oreščkov in vsekakor nevarna konkurenca zelenjavnim polpetom za vegetarijance, ki jih praviloma nihče ne mara. Ocvrtki so narejeni le iz čičerkine in riževe moke, nobenega alergena. To je recept za južnoindijski prigrizek iz nove kuharske knjige, ki to poletje nastaja v naši kuhinji.

Sestavine


Nadev
- 50 g graha
- srednje velik korenček
- 2 srednje velika krompirja
- žlica olja
- četrt žlice črnih gorčičnih semen
- svež ingver
- zelen čili
- četrt žličke kurkume
- svež koriander
Testo
- 100 g čičerkine moke
- 3 žlice riževe moke
- ščepec čilija
- ščepec kurkume
- ščepec sode bikarbone
- sol
- olje za cvrtje

Priprava


1. Krompir, korenček narežemo na drobne kocke (kot za francosko solato) in kuhamo skupaj z grahom. Pazimo, da se krompir ne razkuha.

2. Kuhano zelenjavo stresemo na cedilo, naj se res dobro odcedi. Dokler je še topla, jo malo pretlačimo z vilicami, ne v pire, samo toliko, da se poveže v maso za oblikovanje.

3. Segrejemo žlico olja in na vročega stresemo gorčična semena, ko začnejo poskakovati, dodajamo še druge sestavine: nariban ingver, svež čili, začimbe in koriander. Kratko pomešamo in stresemo k pretlačeni zelenjavi.

4. Testo naredimo iz vseh sestavin in toliko vode, da je gosto tekoče (malo gostejše kot za palačinke).

5. V manjši globoki kozici segrejemo olje za cvrtje. Ko je primerno toplo, oblikujemo kroglico, jo potunkamo v testo in spustimo v ravno prav vroče olje.

6. Cvremo kratek čas, da bonde dobijo barvo. Ponudimo kot prigrizek, lahko s paradižnikovo omako, v katero bonde pomakamo. Dobra kombinacija je rahel kamutov kruh iz modela ali bombetke.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 27.7.2018 ob 13:07

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogevegeEKObonde

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja