Odprta Kuhinja

Redkvice iz ponve bodo vaša najljubša pomladna priloga

Odpri galerijo
A+   A-
Rdeče bunkice se odlično obnesejo kuhane in celo pečene.



Preden sem o redkvicah vedela vse to, kar bom zapisala v članku, sem s šopkom rdečih bunkic ravnala tako, kot verjetno ravnate tudi vi. Odtrgala sem zelene liste in jih vrgla na kompost, porezala tanke koreninice in preostanek stebelc, nato pa jih oprane, še s kapljicami vode in sijoče postavila na mizo. V najboljšem primeru sem jih narezala na skoraj prosojne rezinice in z njimi dekorirala krožnike. Tu in tam so redkvice pristale v solati. Dlje moja kulinarična domišljija ni segla. Redkvice se pač jejo tako, presne.

Listvi redkvice niso za na kompost


Morda je bila kriva obilna letina, na našem vrtu so redkvice letos resnično uspele, da sem začela raziskovati, kako jih še lahko uporabim. Zelo mi je bilo žal svežih, šumečih listov, zato sem jih sočila, moram pa priznati, da sem to počela samo zaradi listja in malo zaradi zdravja, okus ni bil navdušujoč. Ugotovila sem, da so užitni, in jih potiskala v grlo sokovnika skupaj z mladimi koprivami in borago. Okus sem izboljšala s pol limone z lupinico vred (to je trik) in koščkom ingverja (ko peče, manj čutiš okus). Močvirje, ki sem ga pila vsako jutro, me je obdržalo pri odličnem zdravju, redkvic pa na ta način nisem mogla porabiti.

Potem je prišlo odkritje, kot običajno se je to zgodilo na internetnih straneh daljne indijske kuhinje. Tam redkvici rečejo mooli in jo v receptih uporabljajo enako kot daikon. Ki ga imam prav tako na vrtu!

Za kuhanje se uporabljajo plodovi in listi


In zdaj odkritja: redkvica se odlično obnese kuhana, dušena, pražena in celo pečena. Ob pečeni redkvici iz pečice pozabiš na mladi krompir. Seveda se za kuhanje uporabljajo plodovi in listi. Še najbolj presenetljivo dejstvo pa me je doletelo ob poglobljenem raziskovanju redkvice: če jo imate v mislih zaradi zdravja, raje odvrzite na kompost gomolj kot liste. V listih je več zdravilnih snovi kot v gomolju.

Teh snovi ni malo, zato lahko le svetujem, da se spoprijateljite z redkvicami. Vsako obdobje, če še niste opazili, nam ponudi najboljšo super zelenjavo ali sadje. Trenutno so to redkvice. Iz ljudskega zdravilstva, ki je postala spet pomembna zakladnica modrosti, povzemam: podpora pri vnetjih mehurja, ledvic (najboljše je piti sok), ugodno vpliva na prebavo in preprečuje zaprtje, čisti kri in ožilje, razstrupljanje, še posebno koristna je za jetra. Včasih je bila med najboljšimi zdravili pri zlatenici. Še seznam njenih vitaminov in mineralov: cink, fosfor, kalij, železo, vitamin B6, C-vitamin, folna kislina (ugodno za nosečnice). Po ajurvedi imajo redkvice (vse vrste) ohlajevalni učinek na telo, zato znižujejo previsok pritisk.

Ko se naveličate ostrega okusa svežih redkvic, jih lahko pripravljate tudi drugače. Zdaj, ko veste, kako.

Sestavine za redkvice iz ponve (za dva)



  • velik šopek rdečih redkvic

  • 3 stroki česna, enaka količina ingverjeve korenine

  • pol žličke kumine v zrnju

  • pol žličke ajvana (ni nujno)

  • pol žličke kurkume

  • sol in poper, olje


Priprava


1. Redkvice narežete na rezine, zeleni del nasekljate. Fino sesekljate ingver in česen.

2. Na segretem olju popražite kumino in ajvan, da začnejo poskakovati v kozici. Če bi dali začimbe na hladno maščobo, se semena ne bi ocvrla. Dodate česen in ingver, čisto na kratko popražite, nato stresete redkvice z zelenilom vred.

3. Solite, poprate, začinite s kurkumo, zmanjšate temperaturo in pokrito dušite približno deset minut.

4. Ponudite kot prilogo.
Priporočamo tudi: Kako shraniti sveža zelišča, da jih bomo lahko dlje uporabljali
Datum Objave: 18.5.2020 ob 08:05

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogeprilogaredkvicelisti redkvice

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja