Regrat s toplo omako, ki je pravi hit v priljubljeni ljubljanski restavraciji

Ni ga čez prvi regrat, ki si ga privoščimo v veliki skledi s krompirjem in jajcem. Tako pripravljena solata navduši prav vse.

Andreja Beloviča, ki ima na pokriti tržnici ljubljanskega nakupovalnega središča BTC restavracijo, smo že pred časom obiskali, da nam namigne, katere so skrivnosti kuhanja najboljših enolončnic. Takrat je pripravljal tudi velik lonec tople omake s krompirjem, ki jo je prelil čez porcije regrata.

Ker je ta v teh dneh prav prikupno pogledal iz zemlje, je čas, da vam predstavimo recept za Andrejevo regratovo solato s toplo omako, ki je v Restavraciji Škrnic’lj že nekaj časa pravi hit. Skrivnost polivke je v mešanici jabolčnega kisa, soka, balzamičnega kisa in medu, ki se prepoji s kašastim krompirjem.

Regrat s toplo omako

Za 1 osebo.

  • dobri dve pesti večkrat opranega regrata
  • dve trdo kuhani jajci

Za omako

  • en kuhan krompir
  • kockice zapečene slanine
  • košček na tanjše rezine narezanega pora
  • nekaj žlic jabolčnega kisa
  • nekoliko jabolčnega soka (po okusu)
  • čisto malo balzamičnega kisa
  • malo medu
  • olje
  • nekaj vejic peteršilja
  • sol, poper

Priprava

1. Regrat, nabran na čistem travniku, dobro operemo.

2. Postavimo ga v dovolj veliko skledo. Nanj razporedimo dve trdo kuhani jajci, narezani na rezine.

3. Čez prelijemo toplo omako. To pripravimo tako, da krompir olupimo in skuhamo. »Izberemo krompir, ki skuhan postane bolj kašast,« namigne kuhar. Medtem ko se kuha, v ponvici prepražimo slanino, narezano na kockice. Ko je kuhan, po potrebi odlijemo del vode, nekaj pa naj je vsekakor ostane v posodi. Zdaj h krompirju vsujemo popečeno slanino in por. Kuhamo nekaj časa, morda kakih deset minut, pri čemer pazimo, da bo por ostal še nekoliko čvrst. Nato dodamo olje, kis, jabolčni sok in nekoliko medu. Dodamo nasekljane peteršiljeve liste. Solimo, popramo in omako dobro premešamo.

Preberite tudi: Pohorka: edina slovenska šalotka specialiteta v kulinariki

Naslovna fotografija: Ohlesbeauxjours/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana