Retro silvestrske sladice v zadnjem hipu: rumove kroglice, bajadera in domače napolitanke
Ponekod je tako, da se na silvestrovo pripravljajo dolgo, drugod pa se zaradi decembrskega vrveža vse zgodi v zadnjem hipu. Zato smo pripravili nekaj predlogov za sladice, ki jih vsi nosimo v spominu, a se nanje le redko spomnimo. Oblikujmo torej domače rumove kroglice, sestavimo svoje bajadere in kupimo zavojček oblatov, ki se bodo s primernim nadevom zelo hitro spremenili v okusne domače (na)politanke.
Na hitro: rumove kroglice
Zelo enostavna sladica, ki je pripravljena brez pečice in štedilnika, so vsekakor rumove kroglice. Do njih vodijo različne poti, receptov zanje je nešteto, a največkrat potrebujemo navadne piškote (petit beurre ali podobne), ki jih zmeljemo v drobtine, dodamo maslo, ki je nekaj časa počakalo na sobni temperaturi, kot tudi rum, kakav in kokosovo moko. Nekaj kokosove moke potrebujemo še kasneje, ko oblikovane kroglice povaljamo v njej. Tu je treba paziti edino na to, da imamo ravno prav gosto testo, ki med oblikovanjem ne razpada in ni pretrdo, tako pripravljene kroglice pa lahko nekaj dni hranimo v hladilniku.
Bajadera
Na podoben način in tudi brez pečice lahko pripravimo še domače bajadere, pri katerih so osnova prav tako navadni piškoti, zmleti v drobtine. Dvobarvno maso pripravimo tako, da v del vmešamo kakav, potem pa v pekač, obložen s papirjem za peko, razporedimo enakomerno svetlo plast, sledi kakavova, in nato spet plast piškotne mase. Čez polijemo raztopljeno čokolado. Tudi ta sladica, ki se je verjetno vsi spomnimo iz otroštva, je takšna, da jo lahko – če je prej seveda ne pojemo – nekaj dni hranimo v hladilniku.
Kaj pa domače napolitanke?
Napolitanke, skrajšano politanke, so lahko odlične, če jih pripravimo doma. Potrebujemo zavojček oblatov, ki jih lahko kupimo v skorajda vsakem supermarketu. Po enem od preverjenih receptov nato pripravimo samo še kremo, ki lahko zajema mlete orehe ali lešnike, lahko pa je čisto klasična, čokoladna. Ko na oblate namažemo nadev in sestavimo napolitanko velikanko, jo dobro obložimo in za nekaj ur postavimo v hladilnik, šele nato jo z ostrim nožem natančno razrežemo na enakomerno velike kose ter jih shranimo v hladilnik.
Še ena, na podoben način zastavljena sladica pa v recepturi skriva samo dva oblata. Ponekod nosi pomenljivo ime, seksi torta, in jo tokrat predstavljamo kot sladico tedna. Pravzaprav je to sladki nadev, narejen iz orehov, rozin in preostalih sestavin, ujet med oblata, in nato razrezan na zalogaj velike koščke. Recept je objavljen v letos izdani knjigi Matildina kuhinja, v katero je Kranjčanka Ula Hribar Babinski zajela imenitne družinske recepte, da bi jih ohranila za svoje tri otroke, ki v teh dneh veselo pomagajo staršem pri pripravi prazničnih jedi.