Retro zloženka s čežano, piškoti, pudingom in smetano

To je preprosta sladica iz nekaj desetletij oddaljene preteklosti. Zloženka s čežano je hitro nared, z zasukom katere od sestavin pa jo lahko še malo prilagodimo našemu okusu.

Fina retro slaščica je zloženka, katere prva plast je narejena iz navadnih maslenih piškotov. Čeznje gre čežana (skuhana z le malo dodane vode), povrhu polijemo vaniljev puding. Ko se shladi, pokrijemo s plastjo stepene sladke smetane. Fino je, če v hladilniku počaka čez noč, da se okusi lepo prepojijo.

Ko takšno sladico pripravite za otroški rojstni dan, jo lahko obilno posujete s pisanimi mrvicami. Mi je tokrat nismo, ampak smo v čežano dodali malo mletih klinčkov in ščep cimeta, da je prijetno zadišalo po jeseni!

Priporočamo še: Tako boste pripravili najboljšo jabolčno čežano za hladne dni

Sestavine za zloženko s čežano

Za pekač 20 x 30 cm.

  • približno 100 g maslenih piškotov
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 vaniljev sladkor

Čežana

  • 2–3 jabolka
  • 1–2 dl vode
  • ščep mletih klinčkov, pol žličke mletega cimeta

Puding

  • 1 vrečka vaniljevega pudinga
  • 0,5 l mleka
  • 2 žlici rjavega sladkorja

Priprava

1. V lonec vlijemo slaba 2 dl vode, nato dodamo olupljena in na kockice narezana jabolka. Zraven vsujemo mlete klinčke in cimet, zavremo in nato na zmernem ognju pokuhamo. Ko so jabolka mehka, zmešamo s paličnim mešalnikom ali pretlačimo z vilicami do gladkega.

2. Piškote razporedimo po dnu pekača. Po njih previdno polijemo čežano in jo enakomerno razporedimo. Ohladimo.

3. Zdaj skuhamo še puding, kot velevajo navodila na vrečki – namesto navadnega lahko dodamo dve žlici rjavega sladkorja. Vroči puding počasi zlijemo na čežano in razporedimo po celotni površini pekača. Znova ohladimo.

4. Ko je ohlajeno, namažemo še stepeno sladko smetano, v katero smo vmešali vaniljev sladkor. Pekač postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se okusi prepletejo, najbolje kar čez noč.

Priporočamo še: Ta bučni sorbet vas bo resnično navdušil
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana