Riba v soli

Popolno pečena in sočna riba, katere meso bo kar samo padlo s kosti.

Izbor Tjaše Vede in Blaža Mikuljana (Midva kuhava).

Sestavine

– 2 kg grobe soli
– 1 kg ribe, limona, rožmarin

Priprava

1. Odskakljamo v ribarnico in si kupimo veliko orado ali šarga. Povemo, da ju potrebujemo za sol, in vedeli bodo, kako je ribo treba očistiti – luske morajo ostati.

2. Doma: v trebušno votlino stlačimo vejico ali dve rožmarina in rezine limone. Poskušamo jo čim bolj zapreti, da vanjo ne bo vdrla sol.
Grobo sol pomešamo z nekaj žlicami vode, da se začne sprijemati.

3. Ribi pripravimo na pekaču posteljico iz soli in jo položimo nanjo. Zasujemo jo s preostalo soljo. Niti ena plavutka ne sme štrleti ven!

4. Pri peki ribe v soli se vedno držimo pravila: ura peke na kilogram očiščene ribe. Čas peke tako prilagodimo zajetnosti ribe, poteka pa pri 180 stopinjah.

5. Pečeno ribo moramo najprej rešiti iz njenega slanega sarkofaga: sol se med peko zaradi vlage zlepi v trdo kupolo. Z nožem jo razbijemo in po kosih previdno odmaknemo z ribe.

6. Z ribe potegnemo še kožo in na voljo nam je odlično sočno meso.

Namig: V solni kup je mogoče natlačiti celega piščanca ali račje prsi. Prav posebna zabava pa je brskanje po slanih sipinah za krompirjem v oblicah. V sol za peko lahko namešamo poljubna zelišča, za trdnejši kalup pa dodamo jajčni beljak.

Fotografija: Shutterstock

Preberite še: Odlične domače tagliatelle puttanesca
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed