Odprta Kuhinja

Riba z zelenjavo (kot iz fine restavracije)

Riba z zelenjavo (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Današnje nedeljsko kosilo diši po dopustu in zato se lahko kaj hitro preslikamo na teraso fine restavracije nekje ob morju, kjer ob kozarčku lepo ohlajenega vina uživamo v izjemno okusni ribi.

Da, tudi doma si lahko privoščimo prav tako ribo, pa še neverjetno preprosta je za pripravo. Zelo pomembno je le to, da je sveža in lepo očiščena, za vse drugo poskrbi še nekaj ključnih sestavin ter pečica in že lahko uživamo v izjemni gurmanski pojedini, ki je poletno lahka in fantastično okusna!

Sestavine

  • 1 večja ali 2 manjši očiščeni ribi (orada ali brancin)
  • 4 krompirji
  • korenček
  • bučka
  • pest češnjevih paradižnikov
  • 2–3 stroki česna
  • pest črnih oljk iz slanice (brez koščic)
  • nekaj vejic rožmarina
  • 100 ml belega vina (suho)
  • oljčno olje, žlica masla
  • sol in poper

Priprava

  1. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  2. Zelenjavo očistimo, osušimo in narežemo na poljubne (malo večje) kose.
  3. Pripravimo pekač: dobro ga namastimo z oljčnim oljem, nato pa nanj stresemo pripravljeno zelenjavo (brez paradižničkov in bučk), jo pokapamo z nekaj oljčnega olja, solimo in popramo ter premešamo in damo v ogreto pečico za 25 minut.
  4. Zdaj pripravimo ribo: očistimo jo in dobro osušimo, nato pa po vrhu nekajkrat zarežemo (prerežemo samo kožo) ter solimo tako zunaj kot znotraj.
  5. Pekač z zelenjavo vzamemo iz pečice, premešamo in na sredini naredimo prostor za ribo.
  6. Ribo položimo na pekač (z zarezami na vrhu) in okoli nje dodamo še paradižničke, bučke, oljke, vejice rožmarina ter vse skupaj pokapamo z nekaj oljčnega olja in žlico masla.
  7. Nato v pekač (ob strani) nalijemo še vino (ne po ribi) in pekač vrnemo v pečico za 20 do 25 minut. Zadnjih 10 minut temperaturo v pečici dvignemo na 220 stopinj, da riba in zelenjava dobita hrustljavo skorjico.

Morska pojedina na domu še bolj tekne (Foto: Sonja Ravbar)
Morska pojedina na domu še bolj tekne (Foto: Sonja Ravbar)

Priporočamo še: Gurmanska nabodala z zeliščnim kuskusom (VIDEO)

Datum Objave: 10.8.2024 ob 07:08

Več iz te teme:

videokosiloribe in morski sadeži

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar Krope (Yaska)Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!