Ribja juha z rižem

Na prvi pogled zapleten postopek, ampak ni.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

– 2 celi očiščeni oradi (tudi odstranjene luske)
– pločevinka paradižnika
– bazilika, glavica česna, sol, malo oljčnega olja
– 3 pesti dolgozrnatega riža

Priprava

1. V dovolj velik lonec nalijemo za 2 prsta visoko vode, jo rahlo solimo in jo zavremo.

2. Oradi oplaknemo in ju previdno položimo v krop, ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo in nad res šibkim ognjem ribi kuhamo/poširamo 10 minut. Pazimo, da ne vre, ampak kuhamo tik pod vreliščem.

3. Kuhani ribi vzamemo iz lonca, preložimo na krožnik in pustimo, da se malo ohladita. Vodo prihranimo.

4. Medtem očistimo glavico česna in stroke stremo.

5. Zdaj vodo, v kateri sta se kuhali ribi, to bo naša ribja jušna osnova, precedimo skozi cedilo, da odstranimo morebitne ostanke (plavuti, oči, kosti).

6. V loncu segrejemo olje, na njem prepražimo polovico česna, nato zalijemo s paradižnikom in ribjo jušno osnovo. Pokrijemo in zavremo. Juho solimo in vanjo stresemo riž. Nad šibkim ognjem kuhamo 10–15 minut. Večkrat premešamo.

7. Zdaj je čas, da očistimo ribi, jima odstranimo glavo, kosti, meso pa razkosamo. V juho ga vstavimo tik pred koncem, ko je riž že skoraj gotov, da se riba le ogreje.

8. Juho začinimo z baziliko, česnom, kuhamo še največ minuto, nato postrežemo. Po njej ponudimo »veliko skledo solate«, predlagam belo in rdeče zelje, malo endivije, radiča ali zelene solate (kar je ostalo od celega tedna), kocke sira, kocke sveže repe, oluščeni slani arašidi/pistacije – za grizljanje in mnogo zdravja.

Naredimo vnaprej: Skuhajte le ribo in jušno osnovo ali v celoti juho. V tem primeru riž kuhajte vsaj 5 minut manj.
Poizkusite še: Zelenjavni boršč

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana