Ribja pita

Preprosta in zelo okusna jed, ki bi jo ljubitelj morskih okusov najraje jedel kar vsak dan. Naša zmagovalka med novimi ribjimi recepti.

Sestavine za 2 osebi.

Bešamel

  • 30 g masla
  • 10 g moke
  • 1,5–2 dl mleka

Ribe

  • 2 fileja osliča
  • 80 g dimljenega lososa
  • 200 g mešanih morskih sadežev

Zelenjava

  • 80 g zamrznjenega graha
  • 80 g stebelne zelene
  • 4 šalotke
  • 3 stroki česna
  • peteršilj
  • sol
  • poper

Drugo

  • 250 g maslenega listnatega testa
  • jajce

Priprava

1. Bešamel: v manjši kozici raztopimo maslo in nanj stresemo moko, jo prepražimo in zalijemo z mlekom, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo na majhnem ognju, dokler se bešamel ne zgosti. Ohladimo.

2. Ribe očistimo (odstranimo kožo in koščice), lahko pa uporabimo zamrznjene, ki so že očiščene. Ribje fileje in lososa narežemo na kocke (2 x 2 cm).

3. Fileje na ponvi na hitro opečemo, enako mešane morske sadeže, nato dodamo pripravljeni bešamel.

4. Zelenjava: šalotko olupimo in jo nasekljamo, prav tako česen. Stebelno zeleno očistimo in operemo ter narežemo na zelo majhne kocke.

5. Na ponvi z nekaj maščobe najprej opečemo šalotko do zlato rumene barve, dodamo česen, stebelno zeleno in grah, začinimo s soljo in poprom, na hitro popražimo in dodamo k ribam z bešamelom.

6. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, solimo in popramo.

7. Pripravimo manjši ovalni pekač in vanj preložimo ribji nadev.

8. Listnato testo po potrebi razvaljamo (če nismo kupili že razvaljanega) in z okroglim modelčkom za piškote premera 3 cm izrežemo kroge. Vrhove premažemo s stepenim jajcem in zložimo po piti, da dobimo videz ribjih lusk. Pito postavimo za 30 minut v hladilnik.

9. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pito pečemo 25 minut.

Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed