Odprta Kuhinja

Ričota z rdečim zeljem

Ričota z rdečim zeljem (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Imeniten način, da porabimo zelenjavo, ki nam je ostala po martinovem.

Če nam po martinovi pojedini ostane kaj rdečega zelja, ga lahko dodamo ješprenju in postrežemo kot glavno jed. Tako predlagata Patricija Oblak in Aljoša Aleksej Niccolini, ob čemer dodata, da lahko namesto ješprenja uporabimo riž oziroma ajdovo kašo. Na martinovi pojedini, ki sta jo konec tedna pripravila v Gostilni Mihovec v Pirničah pri Medvodah, sta tej jedi dodala še sladoled z dodatkom staranega sira. 

Sestavine

Za 4 osebe.

  • 160 g suhega ješprenja
  • 110 g rdečega zelja
  • 50 g šalotke
  • 100 g korenja
  • 40 g suhih hrušk
  • 60 g masla
  • malo oljčnega olja
  • 1 dl rdečega vina
  • 5–6 dl bistre goveje juhe (ali vode)
  • sol

Priprava

  1. Rdeče zelje na grobo narežemo in skuhamo, nato zmiksamo.
  2. Ješprenj namočimo v topli vodi za približno pol ure.
  3. Medtem nasekljamo šalotko, korenje narežemo na pol centimetra velike kocke.
  4. V loncu na olju prepražimo šalotko in korenje. Dodamo odcejen ješprenj in nasekljane hruške, prepražimo in zalijemo z vinom. Pokuhamo, nato začnemo dolivati zelenjavno osnovo (ali vodo) – tekočino dolivamo, kot bi kuhali rižoto, večkrat po malem.
  5. Ko se ješprenj zmehča, vmešamo še pire rdečega zelja in maslo, po potrebi solimo.
  6. Postrežemo toplo.

Priporočamo še: Recept: tako lahko še dodatno povzdignete rdeče zelje

Datum Objave: 11.11.2024 ob 06:11

Več iz te teme:

ričotardeče zeljeješprenj

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.