Odprta Kuhinja

Recept: tako lahko še dodatno povzdignete rdeče zelje

Rdeče zelje (Dejan Javornik)
Odpri galerijo
A+   A-
Vsak ima pri pripravi te klasične martinove priloge svoj trik. V Krčmi Janževina dodajo malo rozin in naribano limonovo lupinico.

Ta teden praznujemo martinovo, ko po običajih mizo poleg drugih dobrot obložimo s pečeno gosko ali drugo vrsto perutnine, mlinci in sladkim rdečim zeljem. Zraven nalijemo tudi kakšen kozarec vina, ki mu je posvečen ta praznik. 

Recept za zelje, ki je morda malce drugačno, kot ste ga vajeni, nam je zaupal mladi par: lanska vinska kraljica Maja Pečarič in Tilen Sedlak, prvi vinski kralj Jeruzalemsko-Ormoških goric. Kaj še bosta postregla na martinovo, lahko preberete TUKAJ.

Sestavine

Za 4 do 6 oseb.

  • manjša glava rdečega zelja (ali pol večje)
  • 2 jabolki
  • srednje velika čebula
  • naribana lupinica pol limone
  • 1 dl rdečega vina
  • nekaj rozin
  • malo mletega cimeta
  • sol, poper
  • žlica sladkorja
  • žlica svinjske masti

Priprava

  1. Čebulo na drobno nasekljamo in prepražimo na svinjski masti.
  2. Potresemo z žlico sladkorja in še malo popražimo, da karamelizira.
  3. Nato primešamo na drobno narezano rdeče zelje.
  4. Zalijemo z rdečim vinom, dodamo olupljeni in grobo naribani jabolki.
  5. V lonec gredo še rozine in naribana limonova lupinica, dodamo tudi mleti cimet, sol in poper. Premešamo.
  6. Na majhnem ognju dušimo do mehkega, kar traja 20 do 25 minut. Vmes večkrat premešamo.

Priporočamo še: Vabljeni na kuharsko delavnico: pečenka Wellington

Datum Objave: 10.11.2024 ob 07:11

Več iz te teme:

rdeče zeljemartinovoželje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja