Rižev narastek, ki ga morate narediti še danes

Iz klasične večerje se tako razvije imenitna sladica. Njegova enostavna priprava omogoča, da vanj smuknemo razne slastne podrobnosti, v najinem primeru sta to bela čokolada in kokos. Kot da uboge brbončice niso že tako pod hudim pritiskom, jim za nameček privoščimo še klasično jabolčno čežano.
Rižev narastek z belo čokolado in kokosom
Za pekač s premerom 26 cm.
- 200 g okroglozrnatega riža
- 1 l mleka
- 300 g kremnega sira (Philadelphia)
- 200 g bele čokolade
- 4 jajca
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 3–4 žlice sladkorja
- 50 g kokosove moke
- žlička vaniljeve arome
- žlička soli
Jabolčna čežana
- 4 jabolka
- žlica sladkorja v prahu
Priprava
1. Jabolčna čežana: jabolka olupimo, odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Stresemo jih v kozico skupaj z žlico sladkorja v prahu in tremi žlicami vode, nato kuhamo toliko časa, da se povsem zmehčajo.
2. Jabolka s paličnim mešalnikom temeljito zmeljemo v kremno čežano.
3. Rižev narastek: v lonec vlijemo mleko in dodamo sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Ko mleko zavre, vanj stresemo riž.
4. Riž kuhamo do polovice časa, navedenega na embalaži. Pisker nato odstavimo in v mlečni riž vmešamo nalomljeno belo čokolado, da se povsem stopi. Pustimo, da se mlečni riž ohladi na sobno temperaturo.
5. Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. V mlečni riž vmešamo kremni sir, vaniljevo aromo in rumenjake. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga s spatulo vmešamo k drugim sestavinam.
6. Maso vlijemo v pekač s premerom 26 cm.
7. Pečemo 30–40 minut pri 200 stopinjah.
8. Ko se narastek na vrhu zapeče, ga takoj pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo naprej.
9. Kos narastka postrežemo s hladno jabolčno čežano.

Priporočamo še: Trik za poširana jajca, ki mu nikar ne nasedajte