Odprta Kuhinja

Riževa strjenka z dušenimi nektarinami

Rizeva strjenka
Odpri galerijo
A+   A-
Sladica, ki vedno očara in bi si jo najraje privoščili kar za glavno jed. Sploh v sezoni svežega sadja.



Ljubke riževe strjenke so primerna podlaga za katero koli sezonsko sadje, najbolje tako, ki ga pogrejemo, da dobimo na krožniku preplet toplega in hladnega, pa sladkega in kiselkastega. Opozarjam le, da je kar nekaj dela, da strjenke lepo spravimo iz skodelic, zato bom sama drugič uporabila silikonske modelčke.

Sestavine za 4 porcije



  • 60 g riža

  • ščep soli

  • 2 žlički sladkorja

  • 4 dl sladke smetane za stepanje

  • 1 dl mleka

  • 150 ml stepene sladke smetane

  • zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo

  • 60 g sladkorja

  • 3 lističi želatine


Dušene nektarine

  • 2–3 nektarine

  • 2–3 žlice rjavega sladkorja

  • žlica masla

  • nekaj kapljic limonovega soka (po okusu)

  • 3–4 žlice vode


Priprava


1. Riž damo kuhat v liter vode. Dodamo ščep soli in 2 žlički sladkorja. Kuhamo 15–20 minut (odvisno od izbranega riža). Kuhanega oplaknemo z mlačno/hladno vodo in pustimo, da se dobro odcedi.

2. Želatino namočimo v hladni vodi in pustimo 5–10 minut, da nabrekne.

3. Sladko smetano za stepanje, mleko, vaniljev sladkor in sladkor premešamo in segrejemo do vretja, nato pa kuhamo na majhnem ognju še 10 minut. Občasno premešamo. Odstavimo in še v vročo smetano vmešamo ožete lističe želatine, da se raztopijo. Pustimo, da se ohladi do mlačnega.

4. V smetano primešamo odcejeni riž. Nato v vse skupaj narah­lo vmešamo še 150 ml čvrsto stepene sladke smetane.

5. Strjenko vlivamo v skodelice, ki smo jih splaknili z mrzlo vodo. Postavimo za nekaj ur ali, še bolje, čez noč v hladilnik.

6. V ponvi segrejemo žlico masla. Dodamo na kockice narezane nektarine in 2–3 žlice sladkorja. Premešamo in na zmernem ognju počakamo, da se sladkor raztopi, nato dodamo nekaj žlic vode in še enkrat premešamo. Po želji dodamo nekaj kapljic stisnjenega soka limone. Kuhamo še nekaj minut, da se malo zgosti. Odstavimo.
Priporočamo še: VIDEO: Preprosta češnjeva prepletenka vas bo navdušila

 
Datum Objave: 15.6.2020 ob 17:06

Več iz te teme:

rižnektarineriževe strjenke

Naročite se na e-novice:

Tamara Ružić
Tamara RužićHej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.