Rizi-bizi z meto

Rizi-bizi je klasična belo-zelena kombinacija riža in graha, ki najde svoje mesto na mizi tako v družbi mesnatih dobrot kot v solo izvedbi.

Ta živahna izvedba se ponaša z atraktivno zeleno barvo, za katero je kriv pretlačen grah, pridruži pa se mu še njegova po okusu sorodna duša – meta. Rizi-bizi z dodano svežino mete je kot nalašč za ob bok dobro začinjenim kosom mesa, še posebno če se ti prej potikajo po rešetkah žara.

Sestavine

  • 300 g riža za rižote, npr. arborio
  • 300 g zamrznjenega graha
  • 1 čebula
  • 1,5 litra jušne osnove
  • 15 listov mete
  • 4 žlice masla
  • 2 ščepca soli
  • 50 g parmezana

Priprava

1. Čebulo na drobno nasekljamo.

2. V kozico zlijemo 1,5 litra jušne osnove in jo zavremo.

3. Liste mete splaknemo pod tekočo vodo.

4. Na ogenj pristavimo posodo in v njej raztopimo 2 žlici masla.

5. V lonec stresemo sesekljano čebulo in jo na srednjem do močnem ognju pražimo, da postekleni.

6. Dodamo zamrznjen grah in pražimo 3 minute, nato pol graha vzamemo iz posode.

7. V posodo stresemo riž in ga mešamo, da postekleni.

8. Grah, ki smo ga vzeli iz posode, stresemo v posodo multipraktika, dodamo metine liste in 2–3 zajemalke jušne osnove. Zmeljemo ga v živo zeleno zmes.

9. Preostalo juho zlijemo v posodo z rižem, vse skupaj solimo in dobro pomešamo.

10. Ob občasnem mešanju kuhamo 15–20 minut, odvisno od riža – na ugriz mora ostati »al dente«.

11. Pet minut pred koncem v lonec zamešamo zeleno grahovo osnovo.

12. Na koncu v rižoto dodamo še 2 žlici masla in nariban parmezan.

Namig: Če je rizi-bizi pregost, prilijemo še malo vode ali jušne osnove. Pred postrežbo naj počiva pet minut.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: TOP 7 junijskih receptov za kosila
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed