Rižota s piščančjo kračko

To je rižota iz časov brez jušne osnove iz mini lončka ali jušne kocke. Iz časov, ko je bila hrana veliko bogastvo in so gospodinje znale izkoristiti vse. Kako prav pride, če poznamo njihove trike …

Čas priprave: 1 minuta. Čas kuhanja: 20–25 minut. Brez jajc, glutena, oreščkov, zelene, gorčice, sezama, mehkužcev, soje. Za štiri.

Sestavine

– 320 g riža za rižoto, 4 piščančje krače
– 150 g katerega koli sira, 1,75–2 l vode, 2 žlici olja, sol, timijan

Priprava

1. Zavremo 0,5 litra vode. Naribamo sir.

2. V globoko ponev nalijemo 2 žlici olja. Pristavimo, olje segrejemo in vanj položimo krače. Narahlo solimo in jih počasi pečemo nad srednje močnim plamenom. Ko se začnejo prijemati dna ponve, prilijemo 0,5 dl vroče vode. Počakamo, da voda povsem izpari in se začnejo krače spet prijemati dna, in znova prilijemo vodo. To ponavljamo približno 10 minut, da se na dnu ponve ustvarijo intenzivne arome.

3. Zavremo preostanek vode, ki jo bomo porabili za zalivanje riža.

4. K mesu dodamo riž, premešamo, počakamo slabo minuto, nato prilijemo prvo zajemalko vroče vode. Premešamo in ponavljamo, dokler ni riž povsem mehak. Med kuho solimo in začinimo s timijanom.
Kuhano rižoto ponudimo z naribanim sirom in zeleno solato.

Opomba: To je znamenita rižota moje none, ki sem jo jedla skoraj pri vsakem obisku pri njej. Zanjo ni uporabila jušne osnove iz kocke, kot jo poznamo danes, tudi osnove ni kuhala posebej, pač pa je meso tako spretno pekla, da je ustvarila čudovite vonjave in arome v rižoti. Sir je lahko parmezan ali katerikoli drug sir, ki ga je treba porabiti. Moja nona je bila pri tem zelo razumna in varčna.
Nasvet: Pri peki krač smo pazljivi, da se ne zažgejo, sicer bo jed neprijetno pogrenila. Pravi trenutek, da prenehamo dodajati vodo, je takrat, ko začne površina mesa rahlo rjaveti in ostanki mesa na dnu ponve nežno cvrčati. Tako se ustvari močan žlahten okus pečenega mesa v »jušni osnovi« za rižoto.
Poizkusite še: Čokoladni kolač s hruškami

Fotografija: Krištof Koman

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana