Rižota s sardinami

Iz pločevinke – na hitro.

Priprava 5 minut, čas kuhanja 15 minut.

Sestavine

– 300 g riža za rižote
– žlica oljčnega olja
– pločevinka vloženega paradižnika ali 3 zreli sveži narezani paradiž­niki
– večji korenček
– bazilika
– 2 pločevinki sardin v olju
– sol, voda ali juha

Priprava

1. Zavremo približno jušne osnove, najbolje ribje, če jo imamo.

2. Korenček narežemo na kolesca in na olju popražimo.

3. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato nasek­ljan paradižnik. Ko izhlapi sok, po zajemalkah med prilivamo jušno osnovo, vsakič mešamo in čakamo, da tekočina izhlapi. Skuhamo klasično italijansko rižoto.

4. Tik pred koncem vmešamo sardine, ki smo jim odlili olje in odstranili hrbtenično kost. Dobro premešamo ter začinimo s soljo in baziliko.

5. Ponudimo s sezonsko solato, lahko iz mladega zelja.

Opomba: Sardine se zaradi nežnega mesa pri kuhanju povsem razpustijo, rižoti pa dajo značilen okus.
Namig: Če bi radi dodali še kaj – kapre. Jed potem postrežemo z veliko skledo hrustljave solate.

Fotografija: Krištof Koman

Priporočamo še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed