Rižota z bučo in brusnicami

Muškat in cimet lovita ravnotežje in nabrusita okuse.

Sestavine

– pol maslene buče (približno 400 g)
– olje
– čebula
– česen
– košček ingverjeve korenine
– 200 g riža za rižoto
– 100 ml belega vina
– 400 ml jušne osnove (ali vode z žlico jušnih začimb)
– za eno pest brusnic
– 1/4 žličke čilija v prahu
– 1/4 žličke cimeta
– 1/4 žličke naribanega muškatnega oreščka

Priprava

1. Vključimo pečico na 220 stopinj.

2. Bučo operemo, prerežemo po dolžini, z žlico izdolbemo semena in jo položimo na pekač s prerezano stranjo navzdol. Pekača ni treba namastiti. Če je buča res majhna, boste morda spekli obe polovici. Pečemo v prej ogreti pečici pol ure. Pustimo, da se malo ohladi, potem jo še toplo olupimo; lupina bo pravzaprav kar sama odstopila. Bučo narežemo na kocke.

3. Drobno sesekljamo čebulo, česen in ingver. Pripravimo jušno osnovo za zalivanje.

4. Na olju prepražimo najprej čebulo, dodamo ingver in česen, ko zadiši, še riž. Pražimo, dokler riž ne postane steklast, nato zalijemo z vinom. Ko izhlapi, nadaljujemo z jušno osnovo in jo prilivamo sproti, kolikor je riž popije. Če jušna osnova ni dovolj slana, dosolimo. Proti koncu dodamo brusnice, čili, cimet, muškat in nazadnje pečeno bučo, narezano na kocke.

Poizkusite še: Krhka pita s porom

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.