Odprta Kuhinja

Rižota z bučo in brusnicami

A+   A-
Muškat in cimet lovita ravnotežje in nabrusita okuse.


Sestavine


- pol maslene buče (približno 400 g)
- olje
- čebula
- česen
- košček ingverjeve korenine
- 200 g riža za rižoto
- 100 ml belega vina
- 400 ml jušne osnove (ali vode z žlico jušnih začimb)
- za eno pest brusnic
- 1/4 žličke čilija v prahu
- 1/4 žličke cimeta
- 1/4 žličke naribanega muškatnega oreščka

Priprava


1. Vključimo pečico na 220 stopinj.

2. Bučo operemo, prerežemo po dolžini, z žlico izdolbemo semena in jo položimo na pekač s prerezano stranjo navzdol. Pekača ni treba namastiti. Če je buča res majhna, boste morda spekli obe polovici. Pečemo v prej ogreti pečici pol ure. Pustimo, da se malo ohladi, potem jo še toplo olupimo; lupina bo pravzaprav kar sama odstopila. Bučo narežemo na kocke.

3. Drobno sesekljamo čebulo, česen in ingver. Pripravimo jušno osnovo za zalivanje.

4. Na olju prepražimo najprej čebulo, dodamo ingver in česen, ko zadiši, še riž. Pražimo, dokler riž ne postane steklast, nato zalijemo z vinom. Ko izhlapi, nadaljujemo z jušno osnovo in jo prilivamo sproti, kolikor je riž popije. Če jušna osnova ni dovolj slana, dosolimo. Proti koncu dodamo brusnice, čili, cimet, muškat in nazadnje pečeno bučo, narezano na kocke.
Poizkusite še: Krhka pita s porom

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 26.1.2018 ob 12:01

Več iz te teme:

rižotavegeEKObio

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja