Rižota z bučo

Iz buče hokaido.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15–20 minut.

Sestavine

– manjša buča hokaido
– rožmarin, sol
– 2 žlici masla
– pol gomolja zelene
– čebula
– 280–320 g riža za rižote
– jušna osnova po potrebi

Priprava

1. Bučo očistimo semenja in narežemo na kose. Damo v kozico, prilijemo vodo, da bučo povsem prekrije, solimo in pristavimo. Ko zavre, jo kuhamo 10–15 minut, da se buča zmehča.

2. Medtem narežemo čebulo, zeleno na kocke in stresemo v globoko ponev.

3. Kuhano bučo s paličnim mešalnikom pretlačimo v pire.

4. V ponev k čebuli damo žlico masla, pristavimo in pražimo minuto. Dodamo riž, počakamo minuto, da postekleni, nato prelijemo z zajemalko bučnega pireja. Krepko mešamo.

5. Postopno dodajamo bučni pire in mešamo. Če zmanjka pireja, uporabimo za zalivanje jušno osnovo.

6. Med kuhanjem sesekljamo rožmarin in ga vmešamo med rižoto.

7. Kuhano rižoto solimo, popramo, vmešamo še maslo in takoj postrežemo s skledo radiča s fižolom.

Različica: Ste zamrznili pire iz halloweenskih buč? Na plan s paketkom ali dvema in rižota bo gotova na en dva tri.
Naredimo vnaprej: Hja, skuhajte si bučno juho/pire za zalivanje rižote. Rižota je pravzaprav res najboljša pravkar skuhana.
Namig: Če vam bo ostalo kaj rižote, jo uporabite jutri v zelenjavni juhi – ostanek dodajte delu, ki ga boste pretlačili. Riž bo juho dodat­no zgostil, buča pa ji okrepila barvo in okus.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Rižota z gorgonzolo

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana