Odprta Kuhinja

Rižota z gorgonzolo

A+   A-
Kremasta in izbranega okusa.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine


- 70 g pinjol, 300 g riža za rižoto
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove, manjša čebula
- žlica masla, žlica olja
- sol, muškatni orešček, list lovora
- 100 g gorgonzole ali podobnega sira
- 2 dl smetane za kuhanje, kozarec belega vina

Priprava


1. Zavremo jušno osnovo. Pinjole posebej previdno popražimo v ponvi, jih odstavimo in stresemo na krožnik. Prihranimo.

2. Čebulo drobno narežemo. V ponvi raztopimo žlico masla, prilijemo olje in dodamo narezano čebulo. Pražimo 3 minute, da čebula le svetlo porjavi. Zdaj nanjo stresemo riž, počakamo, da postekleni in maščoba objame vsako zrno, nato prelijemo z vinom. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč in krepko mešamo, da riž popije vso tekočino, alkohol izpari, vinska aroma pa ostane.

3. Na riž damo lovor in prilijemo prvo zajemalko vrele tekočine. Krepko mešamo, počakamo, da riž popije vso tekočino, nato prilijemo novo zajemalko jušne osnove. To ponavljamo, dokler ni riž kuhan al dente, rižota pa kremasta. Navadno zadošča 15 minut. Tik pred koncem začinimo z muškatnim oreščkom in odstranimo lovor.

4. Odstavimo, vmešamo gorgonzolo in smetano. Po minuti takoj postrežemo, potreseno s popraženimi pinjolami, skupaj z zeleno solato s kuhanim fižolom.

Različica: Namesto pinjol vzemite grobo narezane pražene lešnike ali nepražene orehe.


Naredimo vnaprej: Rižote so najboljše pravkar skuhane. Žal.


Namig: Rižota je slastna, dvomim, da je bo kaj ostalo. Za vsak primer pa: iz ostanka lahko pripravite arancine, cmočke za nedeljsko juho, polpete ...


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Lečna solata z dimljenim lososom

Datum Objave: 21.11.2017 ob 18:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: