Odprta Kuhinja

Rogljički z limonovo kremo

Odpri galerijo
A+   A-
Rogljički z limonovo kremo vam bodo z gotovostjo polepšali jutro!



Kvašeno testo za 32 kosov.

Sestavine


Testo
- 600 g moke tip 500, 26 g svežega kvasa
- 2 jajci (L), 3–3,3 dl toplega mleka
- 1 dl olja, 2 žlici sladkorja v prahu, žlička soli
- žlička bio limonine lupinice
- 0,5 dl mleka + 0,5 dl vode za premaz pred peko

Limonova krema
- 0,9 dl sveže stisnjenega soka limone, 0,6 dl vode
- 80–100 g sladkorja, 2 rumenjaka (L)
- 1 dl sladke smetane (za stepanje)
- 25 g masla, 20 g škroba, 2 žlici mleka

Limonova glazura
- žlica sveže stisnjenega soka limone
- žlica mleka
- 5–6 zvrhanih žlic sladkorja v prahu
- grobo mlete (pražene) nesoljene pistacije

Priprava


1. Najprej pripravimo kremo: rumenjaka dobro razžvrkljamo s sladko smetano. Škrob premešamo z 2 žlicama mleka. Limonin sok, vodo in sladkor zavremo. Odstavimo in v vročo tekočino po curkih vlivamo rumenjakovo mešanico, neprestano mešamo z metlico. Vrnemo na majhen do zmeren ogenj in neprestano mešamo, dokler se krema ne začne gostiti in postajati svetlo rumene barve. Med mešanjem dodamo še škrob in mešamo, dokler se krema popolnoma ne zgosti. Na koncu vmešamo še maslo. Odstavimo. Kremo postavimo v hladilnik.

2. Kvasec: žličko sladkorja in žličko moke premešamo z 1 dl toplega mleka. Vanj nadrobimo kvas in pustimo 10–15 minut, da se naredi kvasec.

3. Moko in sladkor v prahu premešamo. V sredini naredimo jamico in vanjo dodamo kvasec, preostalo mleko, olje in razžvrkljani jajci, ob robu posode potresemo sol. Zamesimo gladko testo, ga preložimo v čisto posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1–1,5 ure.

4. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

5. Testo razdelimo na 2 dela. En del vzamemo, drugega do uporabe pokrijemo, da se ne izsuši. Testo na pomokani površini razvaljamo v krog, približno 2 mm debeline, in ga razrežemo na 16 enakih trikotnikov. Vsak trikotnik zvijemo v obliko rogljička. Tako ponovimo še s preostalo polovico testa.

6. Rogljičke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Vsakega rahlo premažemo z mešanico mleka in vode.

7. Pečemo 12–15 minut. Pečene rogljičke malo ohladimo.

8. Pripravimo limonovo glazuro: limonin sok in mleko premešamo ter po žlicah dodajamo sladkor v prahu, dokler ne dobimo bele goste glazure.

9. V vsak ohlajen rogljiček naredimo luknjico in ga nadevamo z limonovo kremo. Premažemo jih z glazuro in posujemo s pistacijami. Pustimo, da se glazura učvrsti.
Poizkusite še: Prepleteni rogljički z lešniki in čokolado

Ne prezrite: Vsak teden pojemo za kreditno kartico mikroplastike
Datum Objave: 12.6.2019 ob 20:06

Več iz te teme:

zajtrkrogljičkilimonova kremakvašeno testo

Naročite se na e-novice:

Tamara Ružić
Tamara RužićHej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.