Rožičeva torta

S prijetno aromo in kompaktno žmohtnostjo tale torta obkljuka vse zahteve, ki jih postavi konkretna in žlahtna čokoladna torta.

Za model s premerom 20 cm.

Sestavine

Biskvit
– 220 ml mleka, 2 jajci
– 300 g moke, 70 g rožičev v prahu
– žlička vaniljeve esence
– 2 žlički pecilnega praška
– 300 g sladkorja, 120 g masla
– 120 ml vode, žlička instant kave

»medbiskvitni« nadev
– marelična marmelada, mleko

Okras
– 200 g masla, 3 žlice sladkorja v prahu
– 2 žlici rožičev v prahu

Priprava

1. Vse dobro se začne s skodelico kave, pa naj se še ta torta: v vreli vodi preprosto raztopimo žličko instant kave.

2. V večji posodi zmešamo moko, sladkor, rožiče v prahu in pecilni prašek.

3. V drugi posodi dobro zmešamo stop­ljeno maslo, mleko in jajca, dobljeno zmešnjavo pa zlijemo k suhim sestavinam. Dolijemo kofe in vse skupaj dobro zmešamo.

4. Za torto potrebujemo tri biskvite, zato testo razdelimo na tri enake dele. Vsak se peče v pekaču, po dnu prekritem s papirjem za peko, in sicer 20 minut na 180 stopinjah. Če imamo tri pekače, lahko biskvitke spečemo skupaj na istem vodilu v pečici, lahko pa spečemo enega debelejšega, ki ga nato razrežemo na tri kolute. V tem primeru se čas peke malo podaljša. Pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu v biskvit ostati čist.

5. Po peki pustimo, da se biskviti shladijo, nato pa prvega vtaknemo v tortni obroč, ki je po notranji strani obdan z acetat­no folijo, ga namočimo z mlekom in premažemo z marmelado. Zgladimo in poravnamo. Čez poveznemo drugi biskvit, ki ga prav tako hitro zmočimo z mlekom in potolažimo z marmeladnim premazom. Na vrh sveže zgrajene torte pa spada še zadnji namočen oblat.

6. Maslo in sladkor v prahu prebutamo do puhastega, nato pa se zabavi pridružijo še rožiči v prahu. Z dobljeno rožičevo kremo premažemo celo torto. Pri oblikovanju si pomagamo z vročim paletnim nožem.

7. Torto vržemo v hladilnik, po najmanj 6 urah strastnega pogrešanja pa si le odsekajmo svoj kos.

Nasvet: Rožičeva moka je po velikosti delcev bolj podobna mletim oreščkom, saj je bolj grobo mleta, zato v pecivih uspešno nadomešča ravno oreščke. Rožičev prah, ki sva ga uporabila v torti, pa je fino mlet in se obnaša kot kakav, zato ga lahko brez težav zamenja. Če prahu v trgovini ni mogoče najti, pa vzamemo v roke mlinček za kavo in z njim iz rožičeve moke sami ustvarimo prah. S tem trikom lahko tudi sladkor uspešno prepričamo, da se spremeni v sladkor v prahu.

Recepti in fotografije: Tjaša Vede in Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si

Preberite še: Piškoti iz ponve

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.