Rulada črni gozdiček
Odpri galerijo
A+ A-
Namesto kultne torte tokrat preprostejša rulada. Ne pozabite dodati cimet, saj lepo zaokroži okus.
Biskvit
- 5 jajc
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g moke
- 30 g kakava v prahu, nesladkanega
- žlica vode
Nadev
- kompot z višnjami (680 g)
- 50 ml vode
- 15 g koruznega škroba
- 35 g sladkorja
- 2 žlici ruma, žlička cimeta
- 600 ml smetane
- 2–3 vrečke utrjevalca za smetano (navadno 8 g za 250 ml)
- žlica čokoladnega namaza
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj, s peki papirjem obložimo nizek pekač velikosti 37 x 27 cm (manjši kot klasičen iz pečice, sicer pa testo omejite v večjem pekaču).
2. Jajca ločimo in iz beljakov začnemo stepati sneg; ko se začne strjevati, mu dodajamo sladkor in stepemo do konca.
Rumenjake razžvrkljamo, dodamo k beljakom in premešamo.
3. Kakav presejemo, prav tako moko in združimo, nato med stepanjem dodajamo k beljakom (z električnim mešalnikom pri majhni hitrosti). Dodamo žlico vode in premešamo.
4. Testo vlijemo v pekač, stresemo, da se enakomerno razporedi, ter pečemo 10–12 minut.
5. Vroč biskvit takoj obrnemo na nov peki papir, odstranimo uporabljeni papir z biskvita, nato ga po dolžini dobro zvijemo z novim peki papirjem vred.
6. Pripravimo nadev: v kozico pretresemo višnje s sokom vred, dodamo sladkor, rum in cimet ter začnemo kuhati.
7. Vodo in škrob pomešamo in dodamo k višnjam ter kratko pokuhamo, da se strdi. Iz posode vzamemo tretjino nadeva in ga shranimo za krasitev in serviranje, preostalega še vročega stresemo na razvito rulado in razporedimo. Počakamo, da se ohladi.
8. Smetano stepemo z zgoščevalcem, nato je približno polovico namažemo na rulado in zvijemo.
9. V drugo polovico smetane dodamo žlico čokoladnega namaza, premešamo ter premažemo celo rulado in okrasimo s kuhanimi višnjami. Ohladimo in ponudimo.
Priporočamo še: Tako pripravljena jajca bodo postala vaš najljubši zajtrk
Datum Objave: 26.2.2021 ob 08:02