Odprta Kuhinja

S tem poceni trikom bodo mesni polpeti še bolj sočni in mehki

»Ta recept zagotovo še kdaj ponovim,« je navdušenjem napovedal tudi Mojca Trnovec.
Odpri galerijo
A+   A-
Kako pripraviti sočne mesne polpete, ki se bodo kar topili v ustih? Iz sto let starih kuharskih zapiskov prinašamo preprost trik, ki omenja limono in uporabo dan ali dva starega kruha.


Obožujemo stare recepte, kajti povedo nam marsikaj – ne samo o kuhanju, ampak tudi o življenju v preteklosti. In tako je tudi pogled v zapiske Slovenke Antonije Vrbanjščak, ki je bila pred stoletjem kuharica na kraljevem dvoru v Beogradu, prerez različnih kuharskih stilov, ki odsevajo tako varčno kuhanje kot tudi globoko spoštovanje do sestavin.
Aktualno: Martinova pojedina, s katero boste navdušili tudi mlajšo generacijo

Kajti: kar nekaj receptov omenja uporabo starega kruha, iz katerega lahko nastane tudi rumena postna juha, poleg tega pa so v starih zapiskih omenjene tudi simpatične in malo drugačne jedi iz znanih in poceni sestavin (ena takšnih jedi so denimo češki tolki).

Recepte za vse tri jedi nam je posredoval Marko Nemec Pečjak, vnuk uvodoma omenjene Antonije Vrbanjščak. Zanimivo je, da je upokojenec iz Ljubljane v zrelih letih začel stopati po babičinih stopinjah, saj je tudi sam začel strastno kuhati in zapisovati recepte.

No, recepte iz kako stoletje starega kuharskega zvezka smo posredovali Mojci Trnovec iz medvoške Gostilne Mihovec, ki jo je kulinarični vodnik Gault & Millau lani razglasil za chefinjo tradicije.

Ko smo po starem receptu, katerega bistvo je uporaba starega kruha in kanček limonine lupinice, ki jedi doda svežino, poskusili mesne polpete, ki jih je pripravila Mojca Trnovec, smo bili navdušeni. Nastali so čudovito mehki in neverjetno sočni mesni žličniki. Pravzaprav so to verjetno najboljši mesni polpeti, kar smo jih okusili doslej!

Še to: takšne zrezke s starim kruhom, kot je naslov originalnega recepta, lahko postrežemo z omako in zraven dodamo krompirjev pire ali pire iz topinamburja. »Zdaj, ko se bližajo hladni dnevi, se bo k zrezkom lepo podalo tudi kislo zelje,« naniza chefinja Mojca Trnovec še nekaj priročnih kombinacij.

»Ta recept zagotovo še kdaj ponovim,« je navdušenjem napovedal tudi Mojca Trnovec.
»Ta recept zagotovo še kdaj ponovim,« je navdušenjem napovedal tudi Mojca Trnovec.

Sesekljan zrezek s starim kruhom


Za 4–6 oseb.

 • 200 g čebule

 • 100 g dan ali dva starega kruha

 • 2 dl jušne osnove (lahko tudi vode)

 • 600 g mletega mesa (telečjega ali mešanega)

 • 1 jajce

 • malo maščobe

 • 50 g slanine

 • šopek peteršiljevega zelenja (nasekljamo)

 • naribana lupinica 1 limone

 • sol, poper

 • pripravimo še maslo (za peko)


Priprava


1. Čebulo res na drobno nasekljamo in prepražimo na malo maščobe.

2. Kruh na drobno sesekljamo in poparimo z jušno osnovo. Ko se ohladi, zmešamo z drugimi sestavinami in oblikujemo žličnike.

3. Spečemo jih na maslu in postrežemo.
Mojca Trnovec svetuje: »Lahko pa oblikujemo žličnike ali polpetke in jih najprej do polovice spečemo na maslu, nato pa preložimo v vročo pečico, kjer se bodo sesekljani zrezki spekli do konca.«

Mična.si: »Obsedenost z zdravo prehrano me je skoraj ubila« (resnična zgodba)
Datum Objave: 10.11.2022 ob 08:11

Več iz te teme:

kruhpolpetisesekljani zrezkimesni polpeti

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.