Odprta Kuhinja

Sadna kupa, namesto smetane pa presenečenje

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
To sladko priporočilo vseh starih kuharskih knjig še danes pogosto zaokroži nedeljsko kosilo. Naredimo tokrat tako, da bo pričakovano postalo nekaj posebnega in vznemirljivega.


Kaj, ko bi uporabili le tisto poletno sadje, ki je rdeče barve? Češnje, lubenica, maline in jagode so fantastične prijateljice, njihovo sladko svežino pa dodatno povzdigne limetin sok. Pozabite na sladkor, kajti ta mehča, zato postane sadna kupa neugledna močvara, sploh če jo pripravimo vnaprej. Brez skrbi, ne boste jedli dolgočasnega narezanega sadja, kajti sladkorni kupčki meringe, ki jih bomo pred jedci karamelizirali z ročnim gorilnikom, bodo poskrbeli za tisto pravo doživetje.

Sadna kupa z meringo


Za 4 do 6 oseb.

  • 200 g malin

  • 150 g češenj brez koščic

  • 300 g lubenice (brez lupine)

  • 200 g jagod

  • sok pol limete, lupinica cele limete

  • 2 vejici mete


Meringa

  • 3 beljaki

  • 150 g sladkorja

  • ščep soli

  • ščep koruznega škroba


Priprava


1. Sadje narežemo na enako velike koščke. Pokapamo ga z limetinim sokom, dodamo natrgano meto, posujemo z naribano limetino lupinico in pomešamo. Pospravimo v hladilnik.

2. V kotliček ali drugo posodo za topljenje čokolade damo vse sestavine za meringo in postavimo nad vodno kopel. Nežno pomešamo, da se sestavine povežejo, v lonček pa potisnemo še kuharski termometer, ki ga nastavimo na 65 stopinj. Ves čas počasi mešamo z metlico, a ne žvrkljamo. Mešamo le toliko, da se toplota enakomerno razporeja. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi beljaki na dnu posode zakrknili, saj je tam temperatura najvišja.

3. Ko termometer doseže 65 stopinj, beljake prelijemo v posodo kuhinjskega mešalnika in na višji hitrosti čvrsto stepemo. Volumen se bo podvojil.

4. Sadje razporedimo po kozarcih. Meringo predenemo v dresirno vrečko in jo v kupčkih kot smetano nabrizgamo na sadje. Kupčke za še lepši učinek karameliziramo z ročnim kuhinjskim gorilnikom. Če ga nimamo, pustimo tako, kot je.
Namig: Če nimamo termometra, se lahko približno orientiramo tako, da beljake med segrevanjem pomanemo med prsti. Dokler čutimo zrnca sladkorja, niso nared, zmes mora biti tudi že precej topla, a ne opeče.

Ročni kuhinjski gorilnik: Ta dobrodošli pripomoček danes zlahka kupimo po spletu ali v bolje založenih centrih, pogosto pa ga najdemo tudi že v običajnih trgovinah s hrano – in to po zelo ugodni ceni.

Če vas skrbijo beljaki: Strah je odveč, kajti izbrala sem švicarski tip meringe, ki zahteva segrevanje na 65 stopinj, lahko tudi kakšno več. Tako beljaki ne bodo surovi, postanejo tudi bolj stabilni in počakajo še do naslednjega dne.

Priporočamo še: Če ne veste, kam z vsemi češnjami, naredite ta sirup
Datum Objave: 28.6.2022 ob 09:06

Več iz te teme:

nedeljska sladicameringasadna kupa

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.