Sadna kupa, namesto smetane pa presenečenje
Odpri galerijo
A+ A-
To sladko priporočilo vseh starih kuharskih knjig še danes pogosto zaokroži nedeljsko kosilo. Naredimo tokrat tako, da bo pričakovano postalo nekaj posebnega in vznemirljivega.
Sadna kupa z meringo
Za 4 do 6 oseb.
- 200 g malin
- 150 g češenj brez koščic
- 300 g lubenice (brez lupine)
- 200 g jagod
- sok pol limete, lupinica cele limete
- 2 vejici mete
Meringa
- 3 beljaki
- 150 g sladkorja
- ščep soli
- ščep koruznega škroba
Priprava
1. Sadje narežemo na enako velike koščke. Pokapamo ga z limetinim sokom, dodamo natrgano meto, posujemo z naribano limetino lupinico in pomešamo. Pospravimo v hladilnik.
2. V kotliček ali drugo posodo za topljenje čokolade damo vse sestavine za meringo in postavimo nad vodno kopel. Nežno pomešamo, da se sestavine povežejo, v lonček pa potisnemo še kuharski termometer, ki ga nastavimo na 65 stopinj. Ves čas počasi mešamo z metlico, a ne žvrkljamo. Mešamo le toliko, da se toplota enakomerno razporeja. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi beljaki na dnu posode zakrknili, saj je tam temperatura najvišja.
3. Ko termometer doseže 65 stopinj, beljake prelijemo v posodo kuhinjskega mešalnika in na višji hitrosti čvrsto stepemo. Volumen se bo podvojil.
4. Sadje razporedimo po kozarcih. Meringo predenemo v dresirno vrečko in jo v kupčkih kot smetano nabrizgamo na sadje. Kupčke za še lepši učinek karameliziramo z ročnim kuhinjskim gorilnikom. Če ga nimamo, pustimo tako, kot je.
Namig: Če nimamo termometra, se lahko približno orientiramo tako, da beljake med segrevanjem pomanemo med prsti. Dokler čutimo zrnca sladkorja, niso nared, zmes mora biti tudi že precej topla, a ne opeče.
Ročni kuhinjski gorilnik: Ta dobrodošli pripomoček danes zlahka kupimo po spletu ali v bolje založenih centrih, pogosto pa ga najdemo tudi že v običajnih trgovinah s hrano – in to po zelo ugodni ceni.
Če vas skrbijo beljaki: Strah je odveč, kajti izbrala sem švicarski tip meringe, ki zahteva segrevanje na 65 stopinj, lahko tudi kakšno več. Tako beljaki ne bodo surovi, postanejo tudi bolj stabilni in počakajo še do naslednjega dne.
Priporočamo še: Če ne veste, kam z vsemi češnjami, naredite ta sirup
Datum Objave: 28.6.2022 ob 09:06