Sarme z mešanico žit

Iščete ideje, kako sarmo pripraviti malce drugače?

Sestavine za 10 večjih sarm

– 500 g mletega mesa
– 60 g čebule
– 3 stroki česna
– 2 žlici masla
– sol, poper in peteršilj
– 60 g mešanice žit (pira, proso in ječmen)
– glavica kislega zelja
– 400 ml jušne osnove
– žlica paradižnikove mezge
– kos slanine

Sestavine za omako
– 200 ml kisle smetane
– žlica moke
– žlička mlete rdeče paprike

Priprava

1. Čebulo in česen nasekljamo ter kratko popražimo na maslu.

2. Slanino narežemo na koščke.

3. Meso začinimo s soljo in poprom, dodamo jajce in popraženo čebulo ter dobro premešamo.

4. Žita poparimo s kropom in pustimo 10 minut, nato precedimo in dodamo k mesni zmesi. Vse skupaj dobro premešamo.

5. Dno ognjevarne posode obložimo z debelejšimi deli zelja.

6. Jušni osnovi dodamo žlico paradižnikove mezge.

7. Zeljne liste razprostremo, na vsakega dodamo žlico zmesi in zvijemo v sarmo.

8. Polagamo v ognjevarno posodo in potresemo s koščki slanine.

9. Prelijemo z juho in pokrijemo ter damo v pečico, ogreto na 190 °C.

10. Tako pustimo eno uro, nato posodo odpremo in prilijemo kislo smetano, pomešano z moko in rdečo papriko.

11. Pokrijemo in pečemo še 15 minut.

Priporočamo še: Pet slabih gospodinjskih navad, ki se jih morate znebiti v prihajajočem letu

Fotografija je simbolična: Getty Images

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana