
Iščete ideje, kako sarmo pripraviti malce drugače?
Sestavine za 10 večjih sarm
– 500 g mletega mesa
– 60 g čebule
– 3 stroki česna
– 2 žlici masla
– sol, poper in peteršilj
– 60 g mešanice žit (pira, proso in ječmen)
– glavica kislega zelja
– 400 ml jušne osnove
– žlica paradižnikove mezge
– kos slanine
Sestavine za omako
– 200 ml kisle smetane
– žlica moke
– žlička mlete rdeče paprike
Priprava
1. Čebulo in česen nasekljamo ter kratko popražimo na maslu.
2. Slanino narežemo na koščke.
3. Meso začinimo s soljo in poprom, dodamo jajce in popraženo čebulo ter dobro premešamo.
4. Žita poparimo s kropom in pustimo 10 minut, nato precedimo in dodamo k mesni zmesi. Vse skupaj dobro premešamo.
5. Dno ognjevarne posode obložimo z debelejšimi deli zelja.
6. Jušni osnovi dodamo žlico paradižnikove mezge.
7. Zeljne liste razprostremo, na vsakega dodamo žlico zmesi in zvijemo v sarmo.
8. Polagamo v ognjevarno posodo in potresemo s koščki slanine.
9. Prelijemo z juho in pokrijemo ter damo v pečico, ogreto na 190 °C.
10. Tako pustimo eno uro, nato posodo odpremo in prilijemo kislo smetano, pomešano z moko in rdečo papriko.
11. Pokrijemo in pečemo še 15 minut.
Priporočamo še: Pet slabih gospodinjskih navad, ki se jih morate znebiti v prihajajočem letu
Fotografija je simbolična: Getty Images