Odprta Kuhinja

Schwarzwaldski piškoti, v katere se boste zaljubili

Schwarzwaldski piškoti
Odpri galerijo
A+   A-
Schwarzwaldski piškoti terjajo malce več dela, a nikar se ne ustrašite, saj je večji del postopka zares preprost in podoben peki drugih piškotkov.

Emma Katovic - Sarajevčanka, ki živi v Italiji in s svojimi piškoti navdušuje spletno občinstvo, razpeto od Italije do Makedonije. Opazili smo jo tudi mi in jo prosili, da nam zaupa nasvete za najboljše piškote.

Z nami je podelila tudi recept za schwarzwaldske piškote, ki so, kot pravi Emma, zelo okusni, krhki in prav posebni, saj so polnjeni z belo čokoladno kremo in višnjevo marmelado.

Schwarzwaldski piškoti

Krhko testo s kakavom

  • 280 g moke
  • 25 g kakava
  • ščepec soli
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • 100 g sladkorja v prahu

Krema (ganaš)

  • 200 g bele čokolade
  • 100 ml sladke smetane

Preliv

  • 150 g (mlečne ali temne) čokolade
  • 50 g masla

Pripravimo še

  • nekaj žlic višnjeve marmelade (ali želeja)
  • malo na drobno nasekljane čokolade (za okras)
  • malo moke (ko razvaljamo)

Priprava

  1. Najprej v skledo mešalnika presejemo vse suhe snovi (moko, kakav, sladkor v prahu, sol). Zatem dodamo še maslo, narezano na majhne kocke. Uporabimo nastavek za pripravo krhkega testa in na srednji hitrosti mešamo nekaj minut. Ko nastane zmes, podobna strukturi peska, dodamo še jajce in mešamo toliko časa, da se vse poveže.
  2. Nato testo oblikujemo v kepo in zavijemo v prozorno folijo. Postavimo ga v hladilnik, kjer naj se ohlaja vsaj par ur.
  3. Ko je testo v hladilniku, pripravimo čokoladni ganaš: čokolado nasekljamo, 100 ml sladke smetane segrejemo do vretja. Z vročo smetano prelijemo čokolado in dobro premešamo, da se čokolada raztopi in nastane enakomerna zmes. Prestavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
  4. Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini ali kosu papirja za peko. Naj ne bo pretanko. Sredi polovice piškotov, izrezanih z modelčki, naredimo luknje. Spečemo v pečici: če jo ogrejemo z ventilatorjem na 150 stopinj Celzija, bomo pekli približno 15 minut. Če bomo uporabili gretje brez ventilatorja, bomo na 160 ali 170 stopinjah Celzija pekli približno 13 minut. Spet: čas peke in temperatura sta odvisna od pečice in debeline testa, zato je treba piškote med peko opazovati in pekač v pravem trenutku vzeti iz pečice.
  5. Piškote ohladimo. Nato tiste, ki imajo na sredini luknjo, pomočimo v čokoladno glazuro. Pripravimo jo tako, da nad parno kopeljo raztopimo čokolado in maslo, ki ju dobro premešamo, da dobimo enakomerno zmes. Ko piškote pomočimo v čokoladno glazuro, lahko po njih posujemo še malo nasekljane čokolade (če želimo). Nato jih ohladimo.
  6. Pripravimo še nadev, torej čokoladni ganaš: ko se čokolada s sladko smetano dobro ohladi, jo premešamo z mešalnikom, da postane bolj kremasta. Mešamo nekaj minut.
  7. Z ganašem nadevamo slaščičarsko vrečko in jo v obliki kroga oziroma prstana nabrizgamo na piškote, ki na sredini nimajo luknje. Na sredini ostane luknja, v katero bomo malo pozneje dodali višnjevo marmelado.
  8. Čez poveznemo drugi del piškota (torej tistega z glazuro), nato piškotke prestavimo v hladilnik, da se povežejo.
  9. Zdaj višnjevo marmelado (ali žele) pomešamo in z njo napolnimo še sredinski del piškota. To lahko storimo s slaščičarsko vrečico ali z žličko.

Preberite tudi: Najboljše kremne juhe: TOP 5 receptov za zimo

Naslovna fotografija: Emma Katovic

Onaplus.si: S pitjem takega čaja se boste ubranili pred virusi

 

 

 

 

Datum Objave: 10.12.2023 ob 09:12

Več iz te teme:

sladicebožični piškotibožična peka

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele